diumenge, 30 d’octubre del 2011

LA HOJA DEPORTIVA GOLES (1940's - 1970's)

Article el.laborat amb el suport de MIQUEL CARTISANO

*1950.- Un exemplar de l'últim Goles de l'any 1950. El Sevilla era líder després de jugar-se la setzena jornada del campionat de Lliga.

Baixar les tardes de diumenge a passejar per les Rambles va ser durant molt anys indissociable amb escoltar, avançada ja la tarda, una musiqueta intermitent, que reclamava l'atenció dels vianants més futbolers i dels aficionats a les travesses, interessats a conèixer de primera mà els resultats dels partits de la jornada. Era la veu cridanera dels venedors del Goles, un full informatiu en forma de díptic, imprès a doble cara, on hi figuraven tots els marcadors dels matxs de la jornada dominical. 
El Goles!!!, el Goles!!!,... la Hoja deportiva Goles!!!... con los resultados de los partidos!!!...  Compruebe su quiniela!!!... era la cantarella habitual dels venedors. El Goles va començar a editar-se als anys 1940's i ben aviat el full va incloure també un resum de la cartellera d'espectacles i la publicitat suficient com per fer rendible el negoci.
Durant molts anys aquesta publicació es va imprimir al carrer del Correu Vell, rera de Correus, al costat de la muralla amb una Heidelberg Minerva. La fòrmula va durar fins ben bé finals dels anys 1970's.  

*1950.- Revers d'un Goles de la temporada 1950-51. Com es pot apreciar el full incorporava també publicitat d'espectacles i un extracte de la cartellera amb teatres, cinemes d'estrena i reestrena i sales de festes i varietats. En aquell mes de desembre de 1950 Juanita Reina reapareixia al Poliorama i al Calderón es representava El gato con Botas. Londres 1850 d'Alejandro Ulloa.