dijous, 24 de febrer del 2011

MONUMENT A PI I MARGALL (II). (1934-1939)

Agraïments a ENRIC COMAS i PARER

*1936.- El monument  a Pi i Margall situat al Cinc d'Oros el dia de la seva inauguració.

El 12 d'abril de 1936 va ser inaugurat definitivament a la cruïlla entre la Diagonal i el Passeig de Gràcia, el monument a Pi i Margall. Consistia en un obelisc (que s'ha vingut mantenint amb alguna modificació fins a l'actualitat), que anava coronat per una escultura d'una dona nua amb el braç aixecat al·legòrica a la República, obra de l'escultor Josep Viladomat. Al peu de l'obelisc s'hi va situar un medalló amb l'efígie de Pi i Margall.
Aquest monument ja estava enllestit des de 1934 en substitució de l'antic bust de Pi i Margall col.locat al mateix lloc el 1931. Els diferents esdeveniments polítics, especialment l'aixecament del 6 d'octubre, van obligar a ajornar-ne la inauguració. Fou per això, que durant molt temps l'obelisc va romandre enllestit i cobert per uns draps. El 1935 es va produir una primera inauguració a càrrec de l'alcalde republicà Pich i Pon. Un any després, quan Lluís Companys va ser rehabilitat  i va tornar a la presidència de la Generalitat, tornaria a ser inaugurat.

*1934.- Col·locació de l'al·legoria de la República al cim de l'obelisc. (Foto: Carlos Pérez de Rozas /ANC)


*1935.- Placa i medalló en homenatge a Pi i Margall al peu de l'obelisc (Foto: Bert i Claret / ANC)

El monument va romandre en aquest lloc durant tot el periode de la Guerra Civil fins que, amb l'entrada dels franquistes a Barcelona, l'escultura va ser desmuntada i el medalló retirat. Posteriorment al peu de l'obelisc s'hi va col·locar l'estàtua de la Victòria de Frederic Marés. L'estàtua de la República de Viladomat es troba avui a la plaça Llucmajor.

*1940.- Les bastides preparades per enretirar l'estàtua al·legòrica de la República. (Foto: Centre Excursionista de Gràcia. Autor desconegut)