diumenge, 21 d’octubre del 2012

BAR ANTIC GAMBRINUS i MEUBLÉ MONT D'OR. Portal de Santa Madrona 6. (1880's-1950's)A començaments del segle XX el carrer del Portal de Santa Madrona, que enllaça el final de la Rambla amb el Paral.lel, era un dels focus més importants de prostitució i d'esbarjo de mariners i militars. Al número 6, després de les parades dels llibreters de vell i fent cantonada amb el carrer Montserrat, hi havia el Bar Gambrinus, probablement el més ampli i conegut d'aquell carrer juntament amb el Red Lion i la Taverna del Manquet.
Com recull Paco Villar en la seva Historia y Leyenda del Barrio Chino, als pisos superiors del mateix immoble hi havia el meublé Mont d'Or (Monte de Oro després de la Guerra Civil) i al costat en el carrer Montserrat l'antic Teatro Circo Barcelonés.
És important apuntar que el nom de Gambrinus fou també el d'altres establiments, un restaurant a la Rambla de Sant Josep, una cerveseria a la Rambla de Santa Mònica, una altra cerveseria a Plaça Catalunya cantonada amb Rivadeneyra, un cabaret al número 9 del carrer Guàrdia i fins i tot, més recentment, el de l'escultura de la gamba que Javier Mariscal va projectar per al Moll de la Fusta. El Gambrinus del Portal de Santa Madrona fou però, el primer amb aquest nom i els seus orígens estan vinculats a la història de la introducció de la cervesa a Barcelona. Per això, passats els anys, va ser conegut com Antic Gambrinus per no generar confusió.
El bar tenia una terrassa a la vorera i era retolat en anglès i francés en atenció a la seva clientela que es nodria bàsicament de mariners, militars de la Caserna de les Drassanes, que hi havia just davant, i algun turista despistat, que podia fàcilment acabar plomat davant la presència de pillets, pispes i altres espècies de malfactors i amics de la cosa aliena que tan freqüentaven aquell sector.

*1932.- Durant els anys de la República l'Antic Gambrinus s'havia ampliat a la finca contigua del número 8 i funcionava també com a dancing amb un grup de senyoretes disposades a ballar amb els clients. (Font: L'Esquella de la Torratxa)

El bar i l'edifici varen desaparèixer durant la dictadura en executar-se la reforma urbanística del sector per obrir l'avenida García Morato (actual avinguda de les Drassanes). Sobre el solar que va quedar després de l'enderroc i la reordenació del carrer s'hi va instal·lar un garatge de planta baixa. L'emplaçament actual de l'Antic Gambrinus seria al costat mateix del gratacels de la Torre Colón enlairat a finals dels anys 1960's.

*1909.- Gambrinus comercialitzava també aigua de Caldes de Malavella, amb el nom de Vichy Gambrinus, que es venia directament al bar del Portal de Santa Madrona com testimonia aquest retall de premsa. (Font: La Vanguardia 19.05.1909)*1927.- El meublé Mont D'or, que ocupava els pisos del mateix l'immoble que el Gambrinus, s'anunciava així a la revista eròtica i satítica Papitu.


*1933.- Emplaçament del bar-cerveseria Antic Gambrinus a la cantonada del Portal de Santa Madrona amb el carrer Montserrat, rere la Caserna de Les Drassanes en un plànol dels anys 1930's. (Font: Institut Cartogràfic de Catalunya)