diumenge, 18 de març del 2012

MERCAT CENTRAL DEL PEIX. C. Wellington (1953-1983)

*1990.- Vista de l'edifici que va acollir el Mercat Central del Peix al carrer Wellington poc abans de ser enderrocat.

Des de finals del segle XIX, el comerç majorista de peix i marisc es realitzava en un espai situat al Passeig de Circumval·lació entre el Parc de la Ciutadella i l'actual l’Estació de França. Fou amb el canvi de segle que aquesta activitat es va traslladar al Mercat del Born, tot i que, en aquells temps, encara era un mercat de barri i no tenia caràcter ni consideració de mercat central.
Però la concentració de la venda majorista de peix al Born no va semblar una solució definitiva i les autoritats de la ciutat es van plantejar tot seguit la possibilitat de construir un dipòsit específic. El lloc escollit va ser la galeria de material de ferrocarrils de  l’Exposició Universal, coneguda com la Galeria de les Màquines. Aquest edifici era situat al primer tram del carrer Sicília, contigu al recinte del Parc de la Ciutadella i el zoològic, i conegut avui com carrer Wellington. Als anys 1920's ja havia acollit el mercat central d'aus i volateria. El projecte però, trigaria a reeixir i no es faria realitat fins el 1931, moment en què el mercat majorista del peix es va establir amb caràcter permanent en aquell espai.
Durant el franquisme el recinte va ser objecte d'una notòria reforma i ampliacio aprovada l'any 1947. Els barcelonins van poder contemplar la maqueta del nou equipament exposada a la Galeria Condal del passeig de Gràcia a l'estiu de 1948. Les obres no començaren fins a finals de 1950 i, finalment, el 18 de juliol de 1953 es va inaugurar el nou Mercado Central del Pescado, que comptava amb una superfície de 4.500 metres quadrats i una cambra frigorífica de 1.600 metres cúbics amb una alçada de sostre de 3,5 metres. El nou recinte incorporava també instal·lació d'aigua salada, molls de descàrrega i oficines per als gremis. Des de l'exterior, l'aspecte era auster i presentava un conjunt de naus amb seccions de sostres abombats, sobre els que destacava una torreta en un dels extrems, on hi figurava el nom del mercat sota un escut de la ciutat.
El Mercat Central del Peix va tancar portes la nit del 3 al 4 d'octubre de 1983 quan va ser traslladar a les noves instal·lacions de Mercabarna a la Zona Franca. Durant els anys següents el recinte del carrer Wellington va continuar sent conegut com el Mercat del Peix, però la seva funció ja era ben diferent: servia de dipòsit municipal on anaven a parar els vehicles robats, abandonats o sota custòdia judicial. Finalment, l'edifici va ser enderrocat el 1992 dins el procés de reurbanitzacio de l'entorn arrel de la celebració a  Barcelona dels Jocs Olímpics.