dimecres, 13 de juliol del 2011

ROJAS & MASFERRER S.L. Vehicles d'importació. Muntaner / Diagonal (1947-1960)

Article elaborat amb el suport de JAIME ALEMANY

*1954.- A mà esquerra el magatzem d'exposició de cotxes d'importació a la cantonada Diagonal / Muntaner (Foto: Arxiu Zerkovitz)

Durant el franquisme era estrany veure circular cotxes d'importació i el models estrangers d'automòbils als que només podien accedir les classes benestants. Des de finals dels anys 1940's Rojas & Masferrer S.L. va ser un dels negocis més importants d'aquest ram a Barcelona. Allà es podien adquirir models fabricats a l'estranger i automòbils de marca de segona mà. A la cantonada Diagonal-Muntaner, just on ara s'aixeca l'Hotel Presidente, hi havia una benzinera i el magatzem i botiga d'exposició que es complementava amb una altra petita botiga al número 3 del veí carrer del Bon Pastor. Just a l'altra banda del carrer la petita sucursal de la Llibreria Francesa permetia tenir accés a periòdics i revistes estrangeres a uns preus especialment cars.
El pare del propietari, Narcís Masferrer Sala (1867-1941), havia estat un gran impulsor de l'esport català, a més de director de El Mundo Deportivo, cronista esportiu i vicepresident del Barça (de fet, va formar part de la comissió fundacional del club blaugrana al 1899). Es també qui va donar nom al desaparegut Trofeu Masferrer de ciclisme, celebrat a Girona entre el 1932 i el 1994.
L'any 1960 el solar va ser venut i el magatzem va desaparèixer per començar l'edificació del Presidente, un bloc de setze pisos que en inaugurar-se l'any 1962 era l'hotel més alt de la ciutat.  Rojas & Masferrer van continuar el seu negoci fins a mitjans dels anys seixanta al carrer Bon Pastor i en els ultims anys es van dedicar també a comercialitzar piscines desmuntables.

*1956.- Un anunci de venda d'automòbils d'importació de Rojas & Masferrer