dissabte, 18 de març del 2023

CAMP DE FUTBOL DEL GRÀCIA FC. Alfons XII/Travessera de Gràcia/Balmes. (1920's -1930's)


El Gràcia FC, malgrat portar el nom de l'exvila i del que avui és un dels barris més importants de la ciutat, no és l'equip més representatiu de la comunitat gracienca, sino que a nivell històric aquest honor cal adjudicar-lo al Club Esportiu Europa. Convé però, aturar-se a considerar els orígens i l'evolució del Gràcia FC, per explicar la història d'un camp de futbol que va existir al terreny delimitat per la Travessera de Gràcia i els carrers Balmes i Alfons XX. 

*1920's.- Un cromo d'època amb l'escut i l'equipació del club

Els orígens del Gràcia FC es remunten a l'any 1905 quan tres joves (Josep Graells, Leandre Torelló i Joaquim Just) van fundar el l'Espanya FC, un dels clubs pioners del futbol Catalunya, que des de 1911 jugava al camp del carrer Villarroel amb Rosselló davant de l'Hospital Clínic.

Va ser al 1923 quan el FC Espanya va decidir fusionar-se amb el Gràcia Sport Club, fundat uns anys abans. Malgrat que el Gràcia SC (en algunes articles de l'època anomenat Gràcia EC) era un equip molt més modest va decidir adoptar el seu nom. El nou club mantindria els mateixos colors de l'Espanya amb samarreta vermella i pantaló blanc.

És aleshores quan es el nou Gràcia FC, successor de l'Espanya FC, es trasllada al camp de futbol de Travessera/Balmes com a nova seu del club. S'ampliarà el camp amb unes noves graderies i el nou terreny de joc s'inaugura oficiosament el 16 de setembre de 1923 amb un partit contra l'equip de L'Avenç de Sant Andreu de Palomar amb victòria gracienca pèr 2-0. Les cròniques de l´època encara l'identifiquen com a Gracia EC i fan constar que el camp encara no està condicionat per al públic.

*1923.- Crònica del primer partit disputat pel Gràcia al camp de Balmes/Travessera. (Font: Hemeroteca de El Mundo Deportivo. Edició del 16 de setembre).

*1925.- El dia 13 de setembre d'aquell anys el camp del Gràcia va acollir un partit entre els veterans del Espanya (aleshores ja desaparegut) i l'Espanyol com homenatge a Hermenegildo Casellas (Font: Hemeroteca La Vanguardia. Edició del 14.11.1925) 

*1930's.- L'escut del Gràcia FC durant els seus últims anys (Font: La Futbolteca. Enciclopedia del Futbol Español)

*1930's.- El terreny de joc del Gràcia a la cantonada del carrer Balmes amb Travessera de Gràcia. (Font: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya)

Al final de la temporada 1930-1931 l'Europa va baixar a segona divisió i va decidir fusionar-se amb el Gràcia creant-se un nou club anomenat Catalunya FC que va tenir una efímera existència, atès que no va acabar el campionat de segona divisió i va acabar desapareguent.

El camp del Gràcia desapareix després de la Guerra Civil en urbanitzar-se la zona i construir-s'hi un seguit d'edificis. En un d'aquests immobles hi hagué l'històric Cine Balmes inaugurat a l'any 1953.