dimecres, 9 de maig del 2018

PORTALADA D'ACCÉS A MIRAMAR. Montjuïc.

Agraïments a  JAUME SUSANY, JAUME MAS i ELOY FC*1920.- Dues imatges de la mateixa fotografia on es pot veure la portalada amb forma d'arc, que donava accés a la zona del mirador de Miramar abans de les obres de l'Exposició de 1929. (Foto: Josep Brangulí ANC) 
 
L'antic camí de pujada cap al castell de Montjuïc des del sector de La Satàlia al Poble Sec discorria més o menys en paral·lel al passatge Vinyeta. Abans d'arribar al recinte de Miramar el camí feia un gir brusc i pronunciat cap a mà dreta per continuar després el seu curs de pujada cap al castell. Va ser precisament en aquest punt on, amb la sectorització de la zona de Miramar amb el seu mirador i restaurant, es va construir una entrada al recinte que tenia forma de portalada rematada per un arc. D'aquest element desaparegut del Montjuïc pre Expo-29, aparentment sense valor arquitectònic o artístic,  no n'hem pogut determinar l'any exacte de la seva construcció ni del seu enderroc, tot i que el seu origen sembla anterior a la urbanització d'aquell sector de la plaça de Carlos Ibáñez i que encara es pot veure dempeus en alguna imatge aèria dels anys 1960's del sector de Miramar.
 
*1927.- La pendent sobre l'antic camí del Castell durant el procés d'urbanització de la plaça de Carlos Ibáñez. El general Primo de Rivera i un seguici oficial visiten les obres. A l'esquerra es veu l'entrada a Miramar amb la portalada

*1927.- Vista aèria de la zona de Miramar de la muntanya de Montjuïc. El cercle vermell indica l'emplaçament de la portalada (Font: Arxiu Municipal de Barcelona)
 
*1963.- La portalada encara és visible en aquesta imatge aèria de la zona de Miramar (Foto: Fons SACE). 
 
*2010's.- Imatge actual del lloc on s'aixecava la portalada d'accés al recinte de Miramar.