dilluns, 20 de gener del 2020

DEPORTES MARTÍN. Material esportiu. Avinguda de la Llum (1943-1950's) i Plaça Urquinaona (1944-1988)

 
Mariano Martín i Benito García
 
Mariano Martín (Dueñas. Palència 1919 - Cabrils. Barcelona 1998) va ser un dels grans davanters del Barça dels anys 1940’s. Destacava per la seva capacitat golejadora i per la seva valentia entrant a rematar.
Associat amb Benito García Cano (Honrubia de la Cuesta. Segòvia. 1915 - Barcelona 1999), Martín va obrir al 1943 una botiga de material esportiu al local número 48 de l’Avinguda de la Llum. Aquesta galeria comercial soterrània situada sota el carrer Pelai s'acabava d'inaugurar  i durant els seus primers anys de funcionament va adquirir una gran popularitat i era força visitada per barcelonins i forasters. Martín era aleshores al cim de la seva carrera esportiva fins que una inoportuna i greu lesió en un partit amistós el va marcar, amb només 25 anys, per tota la resta. Ja no va tornar a ser el mateix i el Barça li va donar la baixa el 1948 acabaria els seus dies com a futbolista al Nàstic de Tarragona i al Sant Andreu.

*1944.- Tarja publicitària de la primera botiga de Deportes Martín a l'avinguda de la Llum. (Font: todocoleccion.com)

Benito, per la seva banda, menys conegut com a futbolista, era un defensa lateral també del club blaugrana amb fama de dur i expeditiu. Els dos socis varen veure en la comercialització de material esportiu un bon negoci. Benito més dotat pel negoci, portava l'administració, mentre que Martín amb la seva popularitat com a golejador era el reclam idoni i ell mateix feia cap sovint a la botiga per vendre material i compartir estones amb els seus admiradors, sobretot durant les campanyes de Nadal. 
Aprofitant la notable presència de la indústria tèxtil a Catalunya van començar a fabricar la seva pròpia marca d'equipament esportiu. En aquells anys molts equips en comptes de samarretes vestien camises botonades per la part de davant per jugar els seus partits. Als anys 1950's Deportes Martín va comercialitzar una pilota de futbol composta de divuit peces cosides, que van batejar amb el nom comercial de Nitram (que coincidia amb Martín a l'inrevès)

*1955.- Publicitat d'una pilota de futbol marca Nitram de les que es venien a Deportes Martín.


Tot i que el negoci funcionava força bé a la botiga de l'Avinguda de la Llum, els dos socis van decidir d'obrir nova botiga a la superfície. El nou local escollit era al número 7 de la plaça Urquinaona, als baixos de la Casa del Marquès de Sentmenat. La nova botiga va ser inaugurada el 22 de desembre de 1944. Allà van continuar el negoci i a l'any 1974 el vell edifici va ser enderrocat i substituït per un modern edifici d'oficines, als baixos del qual van renovar la botiga que va quedar emplaçada davant del nou gratacels conegut com a torre Urquinaona, just on arrenca el carrer d'Ausiàs Marc. 

*1986.- Publicitat de Deportes Martín en ocasió de la inauguració de la seva nova botiga a Rambla de Catalunya.
 
Després d'obrir una altra botiga a la Rambla de Catalunya, al 1988 els dos socis, que ja havien traspassat als seus fills respectius la continuïtat del negoci, van decidir separar-se. Benito García fill va continuar amb l'empresa que avui coneixem com BenitoSports, un negoci que disposa d'una notable quantitat de botigues de material esportiu escampades per la ciutat i els seus centres comercials.