dimarts, 25 de gener del 2011

CÚPULA VENUS. Teatre-Cabaret (1979-1985)

 

Situada en el pis més alt de l'edifici del vell Teatre Principal de la Rambla, la Cúpula Venus va ser un espai teatral alternatiu que va engegar a finals de la dècada dels setanta i va sobreviure fins a mitjans dels vuitanta. Alternava els espectacles de cabaret amb representacions teatrals i musicals.
A la Cúpula Venus van triomfar artistes inoblidables com Christa Leem, stripteuse de la progessia per excel·lència i musa del poeta i artista Joan Brossa, que a l'any 1977 va protagonitzar el primer striptease televisiu de la història del país al programa del circuit català de TVE Mirador.
Altres figures de l'escena teatral, que amb el pas dels anys també es consagraren, varen fer les seves primeres passes a l'escenari de la Cúpula Venus: Pepe Rubianes, Loles León, Oriol Tramvia, Joan Gimeno, Ángel Pavlosky o Xus Estruch, amb el seu divertit espectacle La Peixatera, en són alguns.
Avui l'espai de la Cúpula Venus continua existint vinculat al veí Club de Billar Monforte, un dels més antics del país. El teatre-cabaret va desaparèixer. Ocasionalment l'espai s'ha utilitzat per acollir-hi festes privades, presentacions de llibres, performances i algun concert.

 
Alguns dels espectacles presentats a la Cúpula Venus:

*1979: Travessa deserts, de  Carles Reig, Col·lectiu Ignasi Iglesias dirigit per Santi Sans.
*1979: El cuplet boig. Grup Roba Estesa
*1980: No vols tassa? Tassa i mitja, Grup Roba Estesa i Oriol Tramvia.
*1981: Viatge de nuvis (cabaret arrevistat), La Trup 69.
*1982: I Colombaioni (Els pallassos de Fellini).
*1983: Pay-Pay, de Pepe Rubianes
*1983: Més dificil encara!. Teatre de La Lluna 
*1983: Swing Núria Swing amb Núria Feliu 
*1984: Para vosotros con amor amb Christa Leem i Carmen Wernoff
*1984: El comisario Jou en el Catch. dirigit per Ferran Rañé
*1985: Nits d'astrologia, hipnosi i mentalisme amb Pere Paulí, Sterel i Babakar Limbo.
*1985: Concierto de familia de Carmelo Seyes

*1984.- Els stripteases de Christa Leem eren especials i no tenien res a veure amb l'estètica convencional d'aquests espectacles eròtics.