dimecres, 30 de desembre del 2020

BROADWAY CINEMA. Unió 7. (1931-1938)

MIQUEL BARCELONAUTA

*1934.- Imatge nocturna de la Rambla, prop de la cantonada amb el carrer Unió. A sobre del quiosc de la dreta s'hi pot veure propaganda lluminosa del Broadway Cinema

Obert en els últims dies de 1931, en la mateixa sala que anteriorment va acollir el Cine Barcelona, el Broadway Cinema arribava a la ciutat amb la intenció de projectar pel·lícules sonores des del primer dia. No obstant, la demora en l'arribada d'unes peces de l'aparell sonor per la projecció dels films va ajornar uns dies la inauguració del Broadway. Inicialment prevista per la nit de Nadal de 1931, no es va obrir al públic fins la setmana següent (dia 28) amb el film Cristina, la Holandesita, una producció americana muda de la Fox amb Janet Gaynor de primera actriu. L'arribada del cinema sonor al local es va haver d'ajornar encara uns dies més.


*1931.- Dos retalls del diari La Humanitat que certifiquen l'ajornament en la inauguració del Broadway Cinema. El primer és del dia 24 i el segon del dia 28 de desembre. A més del dia també va canviar el programa previst inicialment, perquè les pel·lícules sonores encara trigarien uns dies a poder-se projectar.

*1931.- Cartell de la pel·lícula muda interpretada per Janet Gaynor que va inaugurar el Broadway Cinema.

Finalment el 7 de gener de 1932 es va poder projectar el primer film sonor Camino del Infierno, una producció nordamericana de la Fox, parlada en espanyol, que interpretaven Juan Torena [1] i Maria Alba.

*1931.- Cartell del primer film sonor projectat al Broadway Cinema. 

L'efervescència política i social existent durant els temps de la segona República va propiciar la utilització de la sala per acollir nombrosos actes de caire polític i sindical. Durant el bienni governat per la dreta (1934-1936) va ser utilitzat per actes del Sindicat Lliure i després de l'esclat de la Guerra Civil pels sindicats anarquistes CNT-FAI, que hi van establir la redacció de la seva publicació Tierra y Libertad. . 

D'altra banda el pis principal del número 7 del carrer Unió, als baixos del qual hi era instal·lat el cinema, va ser la seu del Sindicat Lliure de la patronal, que al 1934 va ressuscitar amb el govern de la dreta, i també de l'Agrupació de Joventuts Antimarxistes. Posteriorment, al juliol de 1936 aquells locals van ser ocupats i destrossats, deixant per la història imatges de runa i restes de material destrossat al carrer, que apareixien apilats davant de l'entrada del Broadway Cinema

*1932.- Entrada al Broadway Cinema. (Foto: Autor desconegut)

*1936.- El 19 de juliol els locals del Sindicat Lliure situats sobre el Broadway Cinema eren assaltats i les restes de les destrosses acumulades davant del cinema on, com es pot comprovar, hi ha un cartell  d'un film de Barbara Stanwyck (Foto: Pérez de Rozas).

Durant els anys de la Guerra Civil va compartir programació amb d'altres cinemes i oferia tres pel·lícules diàriament.

La pista del Broadway Cinema es perd definitivament en els últims mesos de 1938 quan la guerra es decanta a favor del bàndol nacional i els exercits de Franco s'acosten a Barcelona. Acabada la guerra una nova sala, el Cine Unión, va emergir en aquell mateix lloc a partir de 1941 després d'uns anys de tancament i havent fet les reformes oportunes per reprendre el negoci. 

*1937.- Un retall de premsa de La Humanitat quan el Broadway compartia programació amb els cinemes Arnau i Florida. (Font: ARCA.). 

[1].- Juan Torena (1898-1983) va ser un actor nascut a les Filipines i d'ascendència basca, que s'inicià com a futbolista al Barça amb el seu cognom real de Garchitorena. Després es va instal·lar a Califòrnia on començà una carrera com actor amb una agitada vida sentimental en la que destacà el seu idili amb l'actriu Mirna Loy.