dilluns, 20 de febrer del 2017

GRAN CREU A LA PLAÇA DE SANT JAUME. Festa de la Confirmació. (1939)

Agraïments a FRANCISCO ARAUZ i JOANOT PASQUAL


*1939.- Aspecte que presentava la plaça de Sant Jaume, plena de gom a gom, durant la Fiesta de la Confirmación. A les finestres del segon pis de l'edifici que fa cantonada amb el carrer Ferran es poden veure encara cintes adhesives de protecció dels vidres contra l'impacte de les bombes. (Foto: Pérez de Rozas / AFB)
 
La iconografia franquista tenia en la creu el seu símbol més notori i recurrent en totes les manifestacions que el nacionalcatolicisme organitzava per enaltir el règim sorgit del 18 de juliol.
La plaça Catalunya va ser l'escenari de les primeres concentracions. Mig any després de l'entrada dels nacionals a Barcelona, seria la plaça de Sant Jaume la que el 16 de juliol de 1939 la que esdevindria escenari d'una gran trobada de nens amb motiu d'una confirmació massiva.
L'acte religiós va tenir lloc a la catedral i posteriorment els nens i nenes, ja confirmats en la seva fe cristiana, van desfilar ordenadament pels estrets carrers de l'entorn fins convergir tots plegats sobre la superfície de la plaça de Sant Jaume.
Allà hi havia instal·lada una grandiosa creu blanca de 15 metres d'alçada construida en tres dimensions amb les arestes guarnides amb fulles de llorer sobre un solemne pedestal format també per elements vegetals.
Els nens van tenir que aguantar dempeus varies hores i eren obsequiats amb un panet i un tros de xocolata per amenitzat la llarga espera. La premsa oficial va parlar de més de 7.000 infants que reberen el sant sacrament abans de concentrar-se a la plaça davant l'ajuntament i la diputació.
 
 *1939.- La gran creu situada al bell mig de la plaça Sant Jaume presidint l'acte religiós. A la part superior dreta de la imatge sobre la façana del Palau de la Generalitat es pot veure el yugo y las flechas símbol de Falange. (Foto: Pérez de Rozas / AFB) 
 
*1939.- Retall de l'edició de La Vanguardia del dia 18 de juliol on apareixia aquesta crònica de la concentració.  
 
*1939.- Un grup de nens dels que ocupaven el centre de la plaça menjant pa i xocolata.(Foto: Pérez de Rozas / AFB) 
 
 *1939.- Una invitació personal a l'acte del Dia de la Confirmación (Font: Arxiu Municipal de la Ciutat de Barcelona)