dilluns, 5 de novembre del 2012

CINE AMERICA. Paral·lel 121. (1926-1981)

*1930's.- Façana del Gran Cine América
 
La sala Gran Cine América fou l'últim gran local d'espectacles en direcció a Plaça Espanya per la vorera del Paral.lel que limita amb el Poble-Sec. Estava situada al número 121, a la cantonada amb el carrer de Jaume Fabra, i va ser inaugurada l'any 1926. El cinema tenia un aforament considerable que ultrapassava els 1.300 espectadors amb façana de planta baixa i quatre pisos.
Simultanejava les projeccions cinematogràfiques amb números de varietats quan les pel·lícules eren encara mudes. Només en comptades ocasions s'hi van representar peces teatrals. Després, amb l'arribada del sonor,  funcionà com a sala d'estrena. Va tancar portes en els últims mesos de la Guerra Civil i no va reprendre l'activitat fins el 7 d'octubre de 1939 completament reformat . Durant la dictadura va ser bàsicament cinema de reestrena, si bé s'hi van estrenar alguns films com Alma canaria (1950) o Maternidad imposible (1959). 

*1964.- El cine Amèrica apareixia a la cartellera de La Vanguardia del dia 20 de setembre amb aquest anunci que cantava les excel·lències de la sala després de l'última reforma. (Cliqueu a sobre per engrandir la imatge)

L'Amèrica va ser remodelat en profunditat l'any 1964 incorporant aire condicionat i so d'alta fidelitat i va acabar els seus dies convertit en cinema de barri. En els seus últims anys, durant la transició, va projectar alguns programes dobles amb films eròtics fins el seu tancament definitiu a l'any 1981. Als poc mesos el cinema va ser enderrocat. Un edifici d'habitatges ocupa avui el seu lloc.

*1978.- El Cine América, en els seus últims anys, apareix al fons d'aquesta imatge amb els accesos a l'estació del metro de Poble Sec (aleshores Parlament) en primer terme.

*1982.- L'edifici del Cinema America encara conservava les antigues lletres a la façana quan va ser envoltat de tanques per procedir al seu definitiu enderroc.