divendres, 1 de febrer del 2013

PALAU DEL VESTIT. Plaça Espanya. (1927-1935)

Agraïments: ELOI FERNÁNDEZ CASTILLO

*1929.- El Palau del Vestit durant els dies de l'Exposició Internacional. Encerclada en vermell es pot veure la gran cúpula desapareguda l'any 1935.

El Palau del Vestit (també conegut com Palau del Treball) va ser anomenat inicialment Palau de la Pedagogia, la Higiene i les Institucions Socials i va ser projectat pels arquitectes Josep Maria Jujol i Andrés Calzada. La seva superfície durant l'exposició de 1929 era de 6.500 metres quadrats i el projecte inicial va tenir que ser adaptat a la columnata que també presenta l'actual Palau número 1 (originalment Palau de les Comunicacions) a l'altre costat de la plaça Espanya per mantenir la uniformitat arquitectònica de l'entrada a l'Exposició.
La planta del Palau del Vestit era força irregular. Quedava organitzada en dues sales que ocupaven sengles naus rectangulars al voltant d'un espai central amb una gran rotonda rematada per una cúpula d'estil oriental.


*1930.- El Palau del Vestit amb la seva cúpula original amb les taquilles d'accés a l'Exposició Internacional davant. (Foto: Autor desconegut. Col·lecció Jorge Álvarez)

*1929.- Detall de la cúpula desapareguda que coronava el Palau del Vestit (Font: La Ilustración. Barcelona)

Acabada l'Exposició aquest palau va seguir organitzant desfilades de moda, però uns anys després l'ajuntament va decidir enderrocar-lo salvant-ne només la columnata del frontal. Entre els elements més notoris desapareguts hi destaca la gran cúpula, visible des de la plaça Espanya, que coronava l'edifici i que va ser enderrocada l'any 1935.  En els anys del franquisme l'espai ocupat per aquest palau es va unificar amb el Palau de la Metal·lúrgia i durant molt anys va acollir les oficines i despatx de bitllets de les linies aèries espanyoles Iberia. Avui es un espai més de les oficines de la Fira de Barcelona.

*1934.- Entre els acords adoptats per la Comissió de Govern de l'Ajuntament de la ciutat al setembre de 1934, ja hi figurava el concurs per executar l'enderroc del Palau del Vestit. (Font: La Vanguardia)


*1935.- Dues imatges de les obres d'execució de l'enderroc del Palau del Vestit i de la seva monumental cúpula. (Foto: Josep Brangulí).