dimarts, 10 de gener del 2012

CASA ENRIC LLORENS. Façana. Còrsega 261. (1907)

Agraïments a MAITE MAR
 
 
*1908.- La Casa Enric Llorens acabada de construir amb el coronament de la façana lamentablement desaparegut (Foto: Franz Walcker)

Un altre exemple d'eliminació salvatge d'elements artístics arquitectònics el constitueix el cas de la Casa Enric Llorens, projectada pel mestre d'obres català d'origen estremeny Josep Pérez Terraza (1852-1907). Va ser construida a la cantonada Còrsega-Enric Granados entre el 1904 i el 1907 i va obtenir una menció honorífica en el concurs anual d'edificis artístics de l'Ajuntament de Barcelona de l'any 1907. Pérez Terraza no va poder rebre tal guardó ja que havia mort feia només uns mesos. La placa que ho acredita encara es pot veure avui (2012) al costat de la porta d'accés a la finca.
Potser sigui aquest un dels casos més notoris, però també menys coneguts, d'eliminació dels terminals d'una façana modernista, probablement perque no existeixen gaires documents gràfics de com era originariament. Afortunadament el fotògraf Àngel Toldrà Viazo el va incloure dins una de les seves postals de la sèrie Construcciones Modernas, tal i com apareix en la fotografia que encapçala aquest article on podem veure el seu excel·lent aspecte original. Doncs bé, si avui fem una passejadeta pel lloc i aixequem la vista no hi veurem ni el medallons que coronaven la part central de la façana, ni tampoc els dos esbelts terminals cupulats de les cantonades. Tots aquests elements  van desaparèixer un bon dia i els responsables van adoptar una solució tan salomònica com simple d'aliniar l'acabament de la façana (veure imatge inferior). No hem pogut trobar dades sobre la data o l'època en que es va produir tal atemptat, però probablement fora a la posguerra quan els recursos per restaurar eren migrats o inexistents i sovint els propietaris dels immobles s'emparaven en el perill que comportaven els efectes destructius dels bombardejos caiguts sobre Barcelona per actuar d'una forma despietada sobre el terminals artístics de molts edificis modernistes, que com en aquest cas, varen passar a millor vida. 
 
*2008.- Aspecte actual de la façana de la Casa Jaume Llorens.