diumenge, 18 de gener del 2015

CASA SANTOMÀ. Carrer de Sants 127-131. Templet i remat de la façana original (1926-1965)

Article elaborat en col·laboració amb EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ


1930's.- La Casa Santomà a la cantonada del carrer de sants amb Jocs Florals amb el seu templet desaparegut.

Al bell mig del barri de Sants, l'arquitecte i militar Jaime Santomà i Casamor va aixecar a l'any 1926 un elegant edifici noucentista coronat per un vistós templet a la cantonada, que era visible des de considerable distància seguint la línia visual del carrer de Sants. Era situat als números 127-131 fent cantonada amb Jocs Florals i constava de baixos més quatre alçades que li conferien un aspecte monumental i burgés poc habitual en un barri obrer com aquell.

*1925.- La petició de llicència d'obres per construir l'edifici, presentat a l'ajuntament per Jaume Santomà i Casamor al novembre d'aquell any. (Font: Arxiu Municipal de Barcelona)

*1925.- El plànol del projecte original de la façana. (Font: Arxiu Municipal de Barcelona)

Santomà, el propietari i arquitecte de l'edifici, era capità d'enginyers de l'Armada provenia de la família de terratinents més poderosa de Sants i va fer la guerra amb Franco al bàndol nacional. Va morir a Vigo a resultes d'un fatal accident produït en caure d'una bastida mentre inspeccionava les obres de l'Escola Naval Militar.
Cap a finals dels anys 1950's l'Ajuntament de l'alcalde Porcioles va autoritzar remuntar els edificis i agefir-hi més pisos amb la peculiaritat de poder incorporar també àtics i sobreàtics lleugerament enretirats de la vertical de la façana. A conseqüència d'aquella nova permissivitat la Casa Santomà i el barri de Sants van perdre un element arquitectònic força interessant i singular. El 1965 la casa va ser reformada i ampliada. Tant l'esvelt templet com el remat final de la façana van desaparèixer per poder aixecar-hi tres alçades més: el cinquè pis, un àtic i un sobreàtic. Dissortadament aquestes operacions especulatives i atemptatòries contra el patrimoni històric de de la ciutat, no només es produien a l'Eixample sino també als barris de l'entorn.

*2013.- La Casa Santomà, avui pintada de rosa, és un edifici més del carrer de Sants, que passa totalment desapercebut i que dóna molt poques pistes sobre com era el seu aspecte original (Foto: GoogleEarth).