divendres, 14 de setembre del 2012

SALON DE NOVEDADES. Teatre. Ronda Sant Pere 3 (1869-1884)

 

Abans d'establir-se al carrer Casp, el primer teatre Novedades es va obrir al número 3 de la Ronda de Sant Pere, tocant al passeig de Gràcia i a la plaça Catalunya. Corria l'any 1869 i el nom del local era Salón de Novedades, una edificació de fusta amb capacitat per a 1200 espectadors. L'escenari d'aquest teatre va veure desfilar i triomfar actors com José Valero o Antonio Vico.
Al llarg dels seus quinze anys de vida en aquest emplaçament, el Salón de Novedades va oferir una variada gamma d'espectacles que inclogueren sarsueles, òpera italiana i obres en clau de comèdia o drama. Entre los òperes que s'hi van representar hi destaquem Ruy Blas de Filippo Marchetti el 1872 i I promessi spossi d'Amilchare Ponchielli el 1875. El 1879 s'hi va poder veure la tragèdia d'Àngel Guimerà Gal·la Placídia.
L'any 1884 el local va canviar d'emplaçament en traslladar-se a la cantonada de dalt (Passeig de Gràcia- Casp) ja amb el nom de Teatro Novedades. La causa va ser la construcció de la Casa Pons projectada per l'arquitecte Enric Sagnier que, sortosament, s'ha pogut conservar fins els nostres dies i que avui presideix aquella cantonada amb les seves esveltes cúpules.