diumenge, 24 de febrer del 2013

FONT DE LA HIDRÀULICA. Carrer Lleida / Passeig Santa Madrona. Exposició 1929. Montjuic (1929-1930)

*1929.- Una imatge del Pavelló de la Caixa de Pensions durant els dies de l'Exposició de 1929. En primer terme es pot veure l'espai aquàtic amb brolladors i salts d'aigua avui desaparegut. Mereix també l'atenció en aquesta foto la secció annexa a l'edifici que apareix a la part esquerra de la imatge amb uns arcs que suporten una balconada-terrassa avui també despareguts.

Un element desaparegut i poc conegut de l'Exposició Internacional de Barcelona celebrada el 1929 a Montjüic, és l'estany amb brolladors i salts d'aigua, conegut com a  Font de la Hidràulica, que hi hagué a l'espai triangular de la cruïlla del final del carrer Lleida amb el Passeig de Santa Madrona. Aquesta instal·lació aquàtica quedava just davant del Pavelló de la Caixa de Pensions (avui seu de l'Institut Cartogràfic de Catalunya) i del Palau de l'Agricultura (avui Mercat de les Flors i Teatre Lliure).
El conjunt disposava de diversos brolladors semblants als de la Font Màgica de Carles Buïgas, amb proteccions a la base que fan endevinar que eren il·luminades i probablement de colors. L'espai va ser enjardinart posteriorment i avui acull una plaça amb jocs infantils on sovint s'hi poden veure aficionats al tai-txí fent les seves pràctiques.

*1930.- Un dibuix en el que es pot veure, a la dreta, l'espai ocupat per la Font de la Hidràulica entre el Pavelló de la Companyia de Tabacs de Filipines (després Parvulari Forestier) i el Pavelló de la Caixa de Pensions. (Font: La Ilustración Ibero-americana. núm 2. Febrer 1930.)

*1930.- Text del peu de la imatge anterior en el que es fa referència a la Font de la Hidràulica. (Font: La Ilustración Ibero-americana. núm 2. Febrer 1930.
 
 
Emplaçament de la font i els brolladors del final del carrer Lleida en un plànol municipal de l'època. (Font: Institut Cartogràfic de Catalunya). Cliqueu sobre la imatge per engrandir-la.