dijous, 3 d’octubre del 2013

VELÒDROM DEL CUBELL. C. Sant Jordi. Sants. (1909-1926)

*1920's.- Vista aèria del centre de Sants on podem veure la corda del Velòdrom del Cubell (fletxa vermella), al costat mateix del Mercat de Sants (fletxa groga) i prop de l'actual plaça de Sants (fletxa verda). 

Des dels inicis del segle passat el barri de Sants sempre es va caracteritzar per la seva compromesa afició a l'esport ciclista. Després d'una primera, gairebé improvisada, pista de terra al carrer Rossend Arus (aleshores carrer del Migdia), existent a l'any 1908, es va constituïr tot seguit el Club Ciclista Nou Velòdrom, que naixia amb l'objectiu principal de construir una una nova pista ciclista al barri.
Així doncs, a finals de 1908 per iniciativa del l'esmentat club, es posen les bases per a la construcció d'un altre velòdrom. Era situat al número 11 del carrer Sant Jordi, molt a prop de la via ferroviària i al costat mateix del Mercat. Aviat va ser conegut popularment com el Velòdrom del Cubell. La seva corda feia 133 metres i l’amplada de les rectes era de 3 metres. La inauguració va tenir lloc a mitjans d’abril de 1909. Curiosament aquest velòdrom va tenir una llarga vida i es va mantener en actiu fins al mes de noviembre de 1925.  En més d'una ocasió va ser l'escenari de l'arribada de l'etapa barcelonina de La Volta a Catalunya.
També s'hi van celebrar les primeres 24 Hores Ciclistes en Pista els dies 8 i 9 de desembre de 1917, que no es van poder completar totalment a causa de la forta pluja caiguda, que va obligar a l'organització a suspendre la prova.
A finals de 1925 l'imminent inauguració d'un nou velòdrom més gran al carrer Rolanda va significar el declivi i desaparició d'aquesta modesta i històrica instal·lació esportiva santsenca.


*1914.- Una cursa ciclista de sis hores celebrada al velòdrom del carrer Sant Jordi. (Foto: Josep Maria Co i de Triola/AFCEC)  

*1914.- Preparatius d'una cursa ciclista. Al fons es pot veure el Mercat de Sants (Foto: Josep Maria Co i de Triola/AFCEC)