diumenge, 25 de novembre del 2018

EL RELÁMPAGO. Disfresses. Torrent de l'Olla. Gràcia. (1941-2017)


 
 
A l'any 1941, en plena postguerra, va obrir portes al carrer Menéndez y Pelayo de Gràcia, el popular Torrent de l'Olla, una botiga coneguda com El Relámpago a la cantonada amb el carrer de Vallfogona.
S'hi venien tot tipus d'indumentàries i complements per a festes i revetlles. Aquesta singularitat la va convertir en una de les botigues especialitzades de la ciutat, en uns anys en que els carnavals i les festes de disfresses no estaven precisament en primer pla dins una societat colpejada per les conseqüències de la guerra, que lluitava per sortir de les carències i misèries que el conflicte bèlic havia deixat.
Casa El Relámpago va començar amb una botiga a la banda Llobregat del Torrent de l'Olla (Menéndez y Pelayo 115). S'hi venien majoritàriament articles de pirotècnia i petards. Això explica el nom de l'establiment, que en realitat era l'aparador de vendes d'una fàbrica de pirotècnia fundada per Josep Saurí, amb el seu magatzem al número 5 del carrer Vallfogona.  L'encarregada de la botiga era la senyora Margarida Arrive, àvia de l'últim propietari Àlex Ramon. 
 
*1940's.- Emplaçament de la botiga El Relámpago en un fullet publicitari (Font: todocoleccion)
 
Amb el pas del temps el negoci, ja totalment consolidat, va creuar el carrer per establir-se al numero 130 a la cantonada amb Vallfogona, on es va obrir una botiga moderna amb un àmpli i vistós aparador al costat de la porta d'entrada. La venda de petards i pirotècnia sotmesa a una estricta reglamentació ja no era possible. 
El Relámpago forma part d'quest grup de botigues emblemàtiques que van ser víctimes de la globalitzacuió i el boom turístic. Les regles del mercat havien canviat als últims anys per l'establiment i la competència que suposaven els basar xinesos i el pressing immobiliari era notable. El 21 de novembre de 2017 El Relámpago va abaixar la persiana per sempre més i al local s'hi va obrir un centre de bellesa.
 
 
*2015.- Dues imatges de la botiga en els seus ultims anys. (Fotos: Autor desconegut)