dimecres, 18 de setembre del 2019

ELS SIS DIES DE BARCELONA. Competició ciclista al Pavelló de l'Esport (1952-1953)

MIQUEL BARCELONAUTA


*1953.- Cartell oficial de la segona edició del Sis Dies de Barcelona.

D'aquesta competició ciclista de resistència se'n van celebrar dues edicions els anys 1952 i 1953 al Pabellón del Deporte del carrer Llança i la Gran Via, pocs abans de la conversió d'aquest recinte en canòdrom. 
Primera Edició 1952
La primera edició va celebrar-se entre els dies 7 i 12 de juny, amb la corda del Pabellón del Deporte perfectament peraltada a les corbes i la pista plena de cartells dels espònsors (majoritàriament begudes alcohòliques) que patrocinaven aquesta prova esportiva. Catorze varen ser els equips que per parelles es disputaven el triomf. Set estrangeres, una mixta i sis espanyoles. Durant els sis dies i les seves nits i sense interrupció, rellevant-se continuadament, els ciclistes havien d'aconseguir donar el màxim nombre de voltes al circuit. En total 28 ciclistes dels quals 14 pedalaven simultàniament i en tot moment sobre el circuit.  
*1952.- Llista amb les catorze parelles que van competir a la primera edició. Finalment la número 4 s'emportaria la victoria. (Font: Hemeroteca El Mundo Deportivo) 
*1952.- Un exemple de l'exagerada retòrica sensacionalista, que presidia el periodisme esportiu en aquella època, podia copsar-se en l'encapçalament d'aquest article sobre les Sis Hores. (Font: Hemeroteca El Mundo Deportivo)

L'actor Conrado Sanmartín, en aquella època al cim de la seva carrera cinematogràfica, va ser l'encarregat de donar el tret de sortida. Els guanyadors van ser els neerlandesos Cor Bakker i Henk Lakeman que van recòrrer 3.846 quilòmetres completant més de 19.000 voltes a la corda del velòdrom instal·lat al pavelló

*1952.- Una entrada al Pabellón del Deporte correponent a la primera edició del Sis Dies celebrats durant el mes de juny d'aquell any. El públic podia romandre a les graderies fins a altes hores de la matinada. (Font: todocoleccion.com)

Reportatge del No-Do de la primera edició:  CLIQUEU AQUÍ

Segona Edició 1953

A la segona edició, disputada entre els dies 18 i 24 de setembre de 1953, Miquel Poblet es va encarregar de deixar ben alt el pavelló espanyol i l'orgull patri, imposant-se amb la seva parella d'equip l'italià Ferdinando Terruzzi. Els guanyadors van protagonitzar una renyida jornada final davant el suissos Roth i Bucher que van acabar segons. Els dies finals de la cursa coincidiren amb les festes de la Mercè.
Aquest cop el nombre de parelles participants fou de tretze, de les quals nou completaren el sis dies.

*1953.- Caricatures de Muntañola dels ciclistes més rellevants que participaren a la segona edició. En vermell la parella guanyadora. (Font: Hemeroteca El Mundo Deportivo)

*1953.- Aquesta segona edicio estigué plena de sorteigs i premis per als assistents per part de les marques comercials patrocinadores del Sis Dies. (Font: Hemeroteca El Mundo Deportivo).

*1953.- Les nou parelles que varen completar les 144 hores ininterrompudes de la prova. (Font: Hemeroteca El Mundo Deportivo).