dimarts, 5 de setembre del 2017

CASA SITJÀ. Diagonal 415. (1904-1953)


Agraïments a VALENTÍ PONS TOUJOUSE, JULIÁN MURLANCH FOLGUERA i VICENTE FERNÁNDEZ VILLARINO
 
 
*1905.- Façana de la Casa Sitjà amb vistes a la Diagonal.
 
A l'any 1904 Francesc de Paula Sitjà va encarregar a l'arquitecte Enric Sagnier i Villavecchia la construcció d'una casa unifamiliar amb façana doble a la Diagonal i al carrer París, sobre un solar que era emplaçat entre els carrers Balmes i Enric Granados. Era una construcció de línies modernistes i dimensions reduïdes, un format no massa habitual en aquella zona de la Diagonal.
La part amb façana al carrer París va ser reformada el 1917 pel propi Sagnier quan va ser ocupada per Francesc Maristany i Maria Sitjà.
L'edifici va ser ocupat posteriorment per la família del marquès del Castillo [1] fins que, acabada la Guerra Civil, va caure a mans de la policia franquista que va ocupar-lo i una dècada més tard va ser enderrocat. A l'edifici de nova planta que es va edificar sobre el solar, s'hi va instal·lar la botiga de modes Pedrerol y Bofill i una sucursal de Viatges Marsans, ambdues inaugurades a l'any 1955.   
 
*1908.- Detall dels baixos de l'edifici. (Font: Feminal)
 
 
*1909.- Dues imatges de les estances del primer pis de la Casa Sitjà. (Font: Arquitectura y Construcción)
 
*1910's.- Vista de la Diagonal amb la Casa Sitjà al bell mig de la imatge. (Foto: Roisin).
 
*1933.- Emplaçament del solar que ocupava la Casa Sitjà en un plànol municipal. (Font: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya).
 
[1].- Permanyer Lladós, Lluís. Barcelona en Diagonal. Viena Edicions. Ajuntament de Barcelona. 2010.