diumenge, 19 de maig del 2013

BAZAR DEL POSTER. Tuset / Passatge Arcàdia. (1967-1990's)

Cap a mitjans de la dècada els 1960's, un element de comunicació històricament propagandístic i comercial com era el pòster, va irrompre en la cultura occidental com una nova icona de modernitat. Es tractava de fotografíes de gran format, impreses sobre paper de 1,80 x 100 centímetres pel cap baix. Aquestes gran imatges penjades a la paret van passar a esdevenir elements decoratius habituals en ambients privats com ara llars, oficines i botigues.
A Barcelona, aprofitant el filó que s'estava desenvolupant al sector del carrer Tuset, on la proliferació de bars i locals de moda i la centralització dels estudis i oficines de professionals de la fotografía, la publicitat i el disseny, donaven a aquesta artèria un especial pedigree de modernitat, es va obrir un local singular especialitzat en la venda de pòsters.

*1968.- Una oferta de treball del Bazar del Poster publicada a La Vanguardia en els primers anys de vida de l'establiment.

El Bazar del Poster, com es coneixia aquesta petita botiga, ocupava un dels locals comercials de la galeria interior que enllaça Balmes i Tuset, coneguda com a passatge Arcàdia. Tot i que molt del material ofert era d'importació, el recurs del pòster com a element decoratiu casolà era força econòmic en comparació a d'altres. Molt  especialment a les parets de les habitacions dels joves de l'època, sovint subjectats amb simples xinxetes, van acabar esdevenint un clàssic.  
Després d'uns primers anys d'èxit, l'activitat d'aquest establiment s'estabilitzà. Trobar pòsters a grans magatzems i altres comerços era fácil entrats els anys 1970's i al Bazar s'hi anava només a comprar edicions especials o per aprofitar la gran varietat que hi tenien a la venda.
Amb el pas dels anys aparegueren a la ciutat altres comerços dedicats a la venda de pòsters. L'històric establiment del passatge Arcàdia semblava més aviat una evocació del passat i dels anys daurats de Tuset Street que no pas un comerç actiu.
A la dècada dels 1990's el local va tancar portes enmig d'un passatge Arcàdia que ja destil·lava un flaire decadent i que palesava la seva incapacitat per a posar-se al dia.