dissabte, 12 de desembre del 2015

NOVA SENTO: Societat Esperantista. Poblenou. (1914-1938)

Agraïments a FRANCISCO ARAUZ


*1920.- Vermut per commemorar el sisè aniversari de Nova Sento. (Font: todocoleccion.net)

El 1914 un grup de joves del barri de Poblenou va crear el Grup Esperantista Nova Sento (Nova Sensació) amb l'objectiu de fomentar i difondre l'ús de l'esperanto com a llengua universal auxiliar i comuna a tota la humanitat. La seva primera seu estigué emplaçada al Casal Catalanista del carrer de Venero i dos anys després s'instal·laren a la Cooperativa L'Antiga Independent al número 151 del carrer Enna (avui Ramon Turró).[1]
Amb l'arribada dels anys 1920's el grup passà anomenar-se oficialment Societat Esperantista Nova Sento i a l'estiu de 1924 es mudaren a la seu de la Cooperativa La Flor de Maig del carrer Wad-Ras (avui Doctor Trueta). S'hi impartien cursets diaris i totalment gratuïts en horari nocturn i s'organitzaven nombroses excursions i sortides. També es facilitaven contactes postals a tot el món per poder mantenir-hi correspondència en esperanto. La societat va arribar a aplegar en una biblioteca un gran nombre d'obres i llibres en l'idioma universal. Editaven un butlletí mensual anomenat Monata Bulteno.
Nova Sento va continuar la seva història itinerant pel Poblenou. Al setembre de 1930 es van traslladar al carrer Independència 79 on hi havia la seu del Centre Democràtic Radical i posteriorment als locals d'Esquerra Republicana del carrer Llull 201. 
El 17 de desembre de 1932 amb la Segona República ja proclamada, Nova Sento es va mudar als baixos del número 1 del carrer Llacuna on va poder finalment obrir el seu propi local social, que va funcionar fins que a finals de 1938 quan amb la perspectiva de l'acabament de la Guerra i l'ocupació imminent de Barcelona van dissoldre la societat.

*1932.- Un grup d'esperantistes de Nova Sento davant del seu local social del carrer Llacuna 1. (Foto: Fons Carme Piqué i Bofarull)

[1].- Gili, Joan. Revista Poblenou núm. 1. Desembre 1924