divendres, 7 de març del 2014

CASA BONET. Gran Via - Balmes. (1901-1938).

Article elaborat amb el suport d'EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ


Obra de l'arquitecte Pere Falqués i Urpí, aquest edifici modernista fou encarregat per Joaquim Bonet i Amigó (1852-1913) després d'enderrocar l'immoble preexistent a la cantonada Balmes / Corts (Gran Via), que seguia els criteris d'edificació del Pla Cerdà. Bonet era un reputat metge especialista en obstetrícia, que fou rector de la Universitat de Barcelona, primer president del Col·legi de Metges de Barcelona i també es dedicà a la política i les finances.

Joaquim Bonet i Amigó


La Casa Bonet va quedar enllestida l'any 1901 en el número 239 del carrer Corts (avui Gran Via 587). Destacava per la sobrietat de la seva façana, completament asimétrica, de planta baixa, entresòl i quatre pisos. L'esmentada asimetria es feia especialment palesa en el vèrtex de la cantonada amb la Gran Via, on hi havia les dues portes d'accés a la finca i un grup de balconades amb balaustre i columnes, que s'endinsaven progressivament cap del pla de la façana a mesura que l'edifici guanyava alçada.

*1901.- Detall de la doble porta d'accés a la casa Bonet. (Font: Revista Arquitectura y Construcción. 1901)


*1925.- El tren del carrer Balmes creuant la Gran Via davant de la Casa Bonet. (Foto: AFB)

El 17 de març de 1938 l'efecte de les bombes llançades per l'aviació italiana, que impactaren sobre un camió carregat amb trilita a la cruïlla Balmes / Gran Via, va provocar una violenta explosió que destruí completament l'edifici i els de les finques veïnes de la Gran Via.

*1938.- El que va quedar de l'edifici després de les explosions.

*1938.- Una trista imatge d'un grup de barcelonins avançant entre les runes de la Casa Bonet després dels bombardeigs a la cantonada Balmes-Gran Via.