divendres, 30 de novembre del 2012

CASA EMILI JUNCADELLA. Rambla Catalunya 26. (1899-1942)


*1903.- La Casa Emili Juncadella amb la Rambla Catalunya a la dreta de la imatge i el monument a Güell i Ferrer al fons.

Obra de l'arquitecte Enric Sagnier, aquest edifici de tres plantes era situat a la cantonada de Rambla Catalunya i Diputació. Destacava per la seva façana de pedra i pel seu aspecte senyorívol amb un jardí que ocupava la meitat de la finca. La decoració dels interiors es va encarregar a Joan Busquets i els acabats en metall a Carles Torrebadell.
El seu propietari Emili Juncadella (1885-1936) era un burgés aficionat a la fotografia, col·leccionista d'armes i apassionat de la caça, la natura i els viatges a països llunyans, que provenia d'una família d'industrials del tèxtil. A l'estiu fixava la seva residència al castell de Montesquiu (Osona) avui propietat de la Diputació de Barcelona. Juncadella va morir afusellat, en circumstàncies encara avui poc aclarides, durant la revolta popular esdevinguda arrel de l'aixecament feixista contra la República al juliol de 1936.

Emili Juncadella, gran muntanyenc i viatger, en un quadre de la seva propietat.
 
L'any 1902 la Casa Emili Juncadella va obtenir el premi que l'Ajuntament atorgava anualment al millor edifici artístic de la ciutat. L'edifici de Sagnier va tenir com a gran rival a la Casa Macaya del Passeig de Sant Joan, obra de Puig i Cadafalch. Tot i que el premi era el corresponent a l'any 1901, la data de la seva concessió del premi per un jurat presidit per l'alcalde Joan Amat va ser el 15 de juny de 1902.

*1902.- Dos fragments de l'acta que va decidir atorgar el Premi al millor edifici de la ciutat d'aquell any a la Casa Emili Juncadella. (Font: Anuari Estadístic de l'Ajuntament de Barcelona. 1902.- Cliqueu sobre la imatge per ampliar-la)

*1902.- Fotografia de l'edifici que apareix a l'Anuari Estadístic de l'Ajuntament de Barcelona de l'any. 1902 sense citar-ne l'autor.

Amb el pas dels anys es va convertir en un edifici religiós fins al seu enderrocament a començaments de la dècada dels 1940's per aixecar-hi el Teatro Calderón. Actualment  al mateix lloc hi trobem el Gran Hotel Calderón construit l'any 1968.

*1902.- Una altra imatge de la Casa Emili Juncadella captada des de la cantonada Diputació-Rambla Catalunya.