divendres, 24 de desembre del 2010

TEATRO DON JUAN (1972-1975)


Obert al públic el dia 10 de novembre de 1972 als baixos de l'edifici Autopistas (Travessera de Gràcia número 103, tocant a la plaça Gal·la Placídia), el Teatro Don Juan era un petit local que va tenir una existència efímera -tot just tres anys - i que es va posar en marxa gràcies a la iniciativa de Maria Lluïsa Oliveda Puig, directora teatral i defensora dels drets de les dones.
La sala va tancar després de l'estiu de 1975, i només uns mesos després, ja al 1976, l'empresa Círculo A hi va construir dues minisales de cinema d'art i assaig: els cinemes Arkadin.  

Algunes de les obres i espectacles presentats al Teatro Don Juan:

1972.- Don Juan Tenorio
1973.- La pirueta de Miguel Gila
1973.- Cena para dos de Aldo de Benedetti
1973.- El general desconocido de René de Obaldia
1973.- El difunto de René de Obaldia
1973.- Champagne complex de Leslie Stevens
1973.- Mecano Xou de Jordi Teixidor
1973.- El señor Puntilá y su criado Matti de Bertold Brecht
1974.- Matrícula 7264 JM 75 de Jean-Jacques Bricaire i Maurice Lassaygues
1975.- Historias de un Ruiz..señor, amb Pedro Ruiz i Montserrat García Sagués
1975.- Algo de ti en el arco iris de Eduard Criado, amb Alejandro Ulloa i Marta May.

THE PUB TUSET
Promogut per l'incansable Oriol Regàs, a proposta de Leopoldo Rodés, aquest pub va ser inaugurat en l'època de màxim esplendor del carrer Tuset. Anteriorment el local s'havia anomenat Doblón i va ser redecorat per l'interiorista Joaquín Gallardo seguint l'estètica pròpia d'un pub anglès. Després del canvi, aviat es va convertir en el lloc habitual de reunió dels cineastes de l'Escola de Barcelona, moviment cinematogràfic trencador amb el cine convencional de l'època, que reunia a directors com Jacinto Esteva, Joaquim Jordà, Jaime Camino, José María Nunes o Gonzalo Herralde entre d'altres.
El local disposava d'una original terrassa sobre la vorera del carrer en forma de tramvia, que va ser pintat de groc quan la majoria dels establiments del carrer varen adoptar aquest color com a distintiu de Tuset Street.
L'any 1967 s'hi van rodar diverses escenes de Tuset Street, film en el que hi podem veure tant la terrassa com l'interior amb Sara Montiel i Patrick Bauchau de protagonistes. A l'abril de 1968 s'hi va inaugurar una exposició de pòsters sobre el carrer Tuset, el carrer de moda de la ciutat. Acabada l'etapa de moda d'aquell carrer, Oriol Regàs va vendre el Pub Tuset que va continuar obert fins a finals dels setanta.


*1967.- L'entrada del Pub Tuset, pintada de groc, tal com apareixia en la coberta del disc de la banda sonora original de la pel·licula Tuset Street (1967), dirigida per Luis Marquina i protagonitzada per Sara Montiel.


*1967.- Una altra imatge exterior del Pub Tuset amb una cadira de vímet de la seva terrassa en primer terme. (Fotograma del curt Barcelona Show de Carles Barba).


*1967.- Un detall de la decoració interior del Pub Tuset, clarament avançada a l'època fosca i privada de llibertats que vivia el país. (Fotograma del curt Barcelona Show de Carles Barba).TUSET STREET  
(Lluís Marquina i Jordi Grau) 

*1967.- Fotograma del film Tuset Street (1967) on es por veure la marquesina groga que encabia la terrassa del local.