diumenge, 30 de gener del 2011

ESTÀTUA DE LA VICTÒRIA de Frederic Marés. Diagonal - Passeig de Gràcia (1940-2011)


Obra de l'escultor Frederic Marès, l'efígie que simbolitzava la victòria franquista a la Guerra Civil va ser col.locada a l'any 1940 al peu del monolit-obelisc que hi ha al centre de la cruïlla entre la Diagonal i el Passeig de Gràcia.        
Acabada la Guerra Civil, un cop retirada l'escultura de la República de l'escultor Viladomat que coronava el llapis, les autoritats del nou règim varen encarregar a Marés de fer-ne una de nova dedicada als vencedors. L'escultor va proposar la que havia modelat l'any 1932, que ell mateix va considerar adequada per a emplaçar-la al peu de l'obelisc. Quan la va veure el bisbe però, li semblà una absoluta indecència perque la dona anava nua de cintura cap amunt. Aleshores Marés va esmenar l'error esculpint-li una túnica. L'indret va ser també anomemat com a plaça de la Victòria i només després de mort Franco va ser rebatejada com a plaça de Joan Carles I. El canvi de nom de la plaça va propiciar també el de l'escut que hi havia al peu del monument gravat en una placa de granit. De l'escut de l'Espanya franquista amb l'àguila de rigor es va passar a l'escut de la Monarquia. 
L'aplicació de la Llei de la Memòria Històrica va permetre finalment enretirar l'escultura el dia 30 de gener de 2011. L'estàtua de Marés va ser dipositada a les dependències municipals a l'espera de passar a formar part del fons museístic històric de la ciutat. 
Curiosament, els setanta anys que l'escultura va presidir el lloc es reparteixen equitativament en anys en vida de Franco (35) i anys de transició i democràcia ja amb el dictador mort (35).