divendres, 16 de juny del 2017

PATI BLAU. Cafeteria. Xarcuteria. Pelai 1/Ronda Universitat 2. (1920's-1931)

Agraïments a FRANCISCO ARAUZ, JORDI FUSTÉ PLANAS, VALENTI PONS TOUJOUSE i RAMON VILALTA
 
 
 
Establiment situat al passatge sense nom que uneix el carrer de Pelai i la Ronda Universitat com si es tractés d'una pressumpta continuació del carrer Gravina. Pati Blau ocupava els baixos de la part del darrera o mitgera de la Casa Ramon Julià (1919) i el seu bon cafè va ser un dels reclams més importants. El local disposava d'una àmplia terrassa a l'aire lliure just sobre l'esmentat passatge amb una barra també exterior.
El 1926 s'hi van començar a servir embotits i marisc amb la qual cosa amplià la seva fama de local delicatessen. Dos anys després el local va ser reinaugurat sota la direcció de Josep Ribot antic cambrer del restaurant Continental i ja s'anunciava com a restaurant.
Va desaparèixer el 1931 quan l'Anónima Alsina Graells d'Auto Transporte va ocupar aquell passatge per condicionar-hi el jardí de la terminal dels seus autocars de línia cap a terres lleidatanes i andorranes. Al mateix temps, el local que acollia la cafeteria va ser ocupat per una popular benzinera de doble entrada, que va conservar el nom de l'establiment i que va romandre activa fins als anys 1970's. 
 
*1923.- El passatge que enllaçava Pelai amb Ronda Universitat servia de terrassa al Pati Blau. (Foto: Alessandro Merletti. La Ilustración Ibérica)

*1924.- Els concerts de petit format formaven part també de l'oferta estiuenca del Pati Blau (Font: Hemeroteca La Vanguardia

*1925.- Anunci al diari La Rambla (Font: Col.lecció privada Francisco Arauz)


*1926.- Anunci del Pati Blau després de la reforma del local executada aquell any, que incorporava xarcuteria i marisqueria.

*1928.- Reforma i reobertura de El Pati Blau (aquí ja amb l'article). (Font: Hemeroteca La Vanguardia)

*1932.- Pati Blau s'havia convertir ja en una Estació de Servei que subministrava benzina i altres derivats del petroli.

*1936.- La benzinera i estació de servei Pati Blau tancada durant la vaga del 30 de juny d'aquell any (Foto: Carlos Pérez de Rozas)