divendres, 18 d’octubre del 2013

EDÉN-CYCLE. Consell de Cent 236 (1896-1899)

Article elaborat amb la col·laboració d'EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ
 
 
 
La història dels primers anys de l'esport de la bicicleta a Barcelona mereix una parada obligada a l'Edén-Cycle, conegut també com la pista ciclista de Pedro Agar.
Aquest recinte constava d'un local social envoltat per uns jardins i d'una pista ciclista que en el seu dia fou presentada com el millor velòdrom de Barcelona. Era situat al numero 236 del carrer Consell de Cent entre Muntaner i Aribau. El local va ser promogut per l'esportista Pedro Agar, un acreditat campió velocipediste que havia guanyat diverses proves durant els primers anys de la década dels 1890's. Segons la premsa de l'època [1], l'Edén- Cycle disposava d'una biblioteca i d'unes luxoses instal·lacions amb una tribuna amb vistes a la pista ciclista i era punt de trobada dels més notables aficionats i amics ciclistes barcelonins.

Emplaçament de l'Edén-Cycle (òval vermell) sobre un plànol de l'època. (Font: Institut Cartogràfic de Catalunya).
 
En els seus primers anys va ser el local de la Peña Ciclista i s'hi despatxaven entrades per assistir a les curses organitzades al Velòdrom de la Bonanova. La Peña Ciclista, que havia estat fundada el 1896 i tenia limitat el nombre de socis, va abandonar el local cap al febrer de 1899 després de fusionar-se amb el Círculo Ecuestre. Només un mes després fou la societat Cyclist-Club la que va establir la seva seu a l'Edén-Cycle  després d'abandonar les seves antigues oficines. Aquest local social era també lloc habitual de festes i celebracions. El 1899 s'hi va organitzar una revetlla de Sant Joan a benefici dels pobres del barri. Aquell mateix any es perd la pista d'aquest recinte ciclista, probablement a causa de la construcció del nou Velòdrom del carrer Aragó que era molt aprop.
 
*1898.- Nota sobre la Peña Ciclista publicada a la revista esportiva Los Deportes al novembre de 1898. (Cliqueu a sobre per ampliar-la).


[1] Los Deportes núm. 5.  1 de gener de 1898