dijous, 5 de febrer del 2015

CAFÈ-RESTAURANT SAVOY. Plaça Catalunya 21 (1925-1928)

Agraïments a EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ i ENRIC COMAS i PARER


*1926.- La terrassa del Savoy, beneficiària de l'eixamplament de les voreres, va ser una de les més acreditades de la Plaça Catalunya. (Foto: Josep Brangulí)

Un restaurant de curta vida, però de gran luxe, fou l'anomenat Savoy situat en un dels baixos de la Casa Agustín Goytisolo de la Plaça Catalunya 21, edifici on tenia la seva seu la Reial Associació de Caçadors de Barcelona. El Savoy s'establí al mateix local anteriorment ocupat per la Confiteria de Guillermo Llibre, és a dir el que llindava amb el número 20 i no feia cantonada amb Rivadeneyra. 
Va ser inaugurat  la tarda del dia 10 de juny de 1925 per l'industrial Federico Vasarechel amb decoració de l'arquitecte Xavier Turull en la que destacava la porta giratòria d'accés al local i un luxós mobiliari amb llums de cristall dissenyat pels germans Climent. El marbre era també un element present i destacat a l'interior de l'establiment. El general Primo de Rivera hi va dinar durant la seva estada a Barcelona el 1926.
De la curta existència del Savoy en va tenir la culpa l'operació immobiliaria promoguda pel Banco de Vizcaya que va comprar l'edifici i tot seguit el va enderrocar per aixecar-hi la seva seu principal a Barcelona. Continuava la progressiva desaparició de cafès i restaurants de la Plaça Catalunya que una dècada abans ja s'havia cobrat una altra peça just al costat (la Maison Doreé) a mans de la Banca Arnús.


*1925.- Notícia de la inauguració del local publicada a La Vanguardia de l'endemà (11 de juny)


*1927.- A la tardor d'aquell any el Savoy oferia Tés Dansants amenitzats per l'Orquestra Lázaro.