dimecres, 5 de juny del 2024

REIAL CLUB DE TENNIS BARCELONA. Instal·lacions a Ganduxer / Modolell. (1913-1953)

MIQUEL BARCELONAUTA

Agraïments a JOANA FRANCÈSENRIC COMAS i PARER i VÍCTOR OLIVA


*1924.- Model de carnet de soci del Real Barcelona Lawn Tennis Club, nom que va tenir fins al 1940 l'actual Reial Club de Tennis Barcelona (RCTB). Al document hi figura també l'escut antic de l'entitat.

Abans que les instal·lacions del Reial Club de Tennis Barcelona (RCTB) s'establissin al carrer Bosch i Gimpera de Pedralbes on són actualment, van ocupar durant més de 40 anys un espai de terreny situat a la confluència dels carrer Ganduxer i Modolell, rere el Turó Park,  just davant d'on avui s'aixeca l'església de Sant Gregori Taumaturg a la plaça rodona que porta el mateix nom.

Aquest club amb el nom de Barcelona Lawn Tennis Club havia començat les seves activitats al 1899 promogut per un grup d'anglesos residents a la ciutat. La seva primera seu va ser al carrer Pau Claris, entre Mallorca i València, just darrera del Palau Simón, una edificació dels primers anys de l'Eixample tristament desapareguda. Posteriorment van passar al carrer Laforja amb Alfons XII al barri de Sant Gervasi.

Finalment va ser al 1912 quan van començar a condicionar uns terrenys propietat de Josep Bertrand prop del Turó Park, que s'havien llogat per disposar de més pistes de joc. El club havia arribat als 200 socis i només un any després li seria atorgat pel rei Alfons XIII el títol de reial. El canvi d'emplaçament va ser celebrat a la Maison Doreé el 26 de gener de 1913. Les noves instal·lacions quedaven situades a la confluència dels carrers Ganduxer i Modolell i comptaven amb set pistes de tennis i un ampli local social amb una característica teulada a dues aigües d'un estil molt anglosaxó. 

*1912.- De la creixent projecció del tennis a Barcelona en dóna fe aquesta notícia en la que s'esmenta la pròxima obertura de les noves instal·lacions del Barcelona Lawn Tennis Club (antecessor del RCTB). 

*1913- El 26 de gener d'aquell any el club va organitzar una festa al restaurant Maison Dorée per celebrar l'acabament de les obres. (Font: Hemeroteca La Vanguardia).

*1913.- Una imatge de la pista número 1 amb el local social al fons en els primers anys de funcionament de les instal·lacions del Barcelona Lawn Tennis Club a Ganduxer/Modolell. Al fons sobresurten algunes edificacions del carrer Modolell. (Font: Diputació de Barcelona

El club s'havia fusionant amb el Catalunya Tennis Lawn i un cop concedit el nom de Reial es convertiria amb el pas dels anys en l'actual Reial Club de Tennis Barcelona (RCTB). Aviat s'hi veurien conegudes figures internacionals en la pràctica d'aquest esport, que sempre desprenia una pàtina de distinció i posició social per part dels seus seguidors i practicants, que l'allunyava d'altres disciplines esportives més populars com era el cas del futbol 

El nou emplaçament va permetre en les següents dècades el desenvolupament de l'esport del tennis. S'hi van celebrar els primers torneigs internacionals i des del punt de vista social era un habitual lloc de trobada de l'alta societat barcelonina.  

*1915.-  Un grup de senyores seguint els partits.  Al fons es veuen algunes edificacions del carrer Modolell.  (Foto: Autor desconegut)

*1916.- La pista número 1 dels terrenys del carrer Ganduxer era situada a l'entrada del recinte després de l'edifici que acollia la seu social i era situada en un pla lleugerament inferior al nivell de l'entrada. Això permetia la formació d'una petita graderia on es situava el públic per seguir els partits. (Foto: RCTB).

*1930's.- Plànol de les instal·lacions del RCTB. Es pot apreciar com el Turó Park arribava aleshores fins als límits de l'actual carrer de Johann Sebastian Bach i la plaça de Sant Gregori Taumaturg encara no existia. (Font: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya / Barcelofília

Nevada a l'entrada de vehicles del carrer Modolell

*1920's.- Una invitació per a la revetlla de Sant Joan. (Font: todocoleccion.com

*1926.- Coberta del calendari esportiu de la Temporada 1926/27 de l'Associació de Lawn Tennis de Catalunya, entitat equivalent a la federació catalana de clubs. A la part superior es pot distingir l'escut del Reial Barcelona Lawn Tennis. (Font: Col·lecció privada de Víctor Oliva)

*1931.- Durant la Segona República el club va recuperar el seu nom d'origen perquè es van suprimir les denominacions de Reial. 

El 1933 el club va acollir les eliminatòries de Copa Davis entre Anglaterra i Espanya. Els britànics es van imposar per 4-1. Enrique Mayer era aleshores el jugador espanyol més rellevant. Un any abans havia guanyat la final de dobles mixtos del prestigiós torneig de Wimbledon fent parella amb la nordamericana Elizabeth Ryan.

*1933.- L'anglès Bunny Austin i l'espanyol Enrique Mayer abans de començar el partit de Copa Davis disputat a l'abril d'aquell any a les pistes del RCTB. (Foto: Carlos Pérez de Rozas)

*1940's.- Un dels projecte d'ampliació i reforma dels locals de Ganduxer de l'arquitecte Lluís Girona i Cuyàs que no es va arribar a realitzar.

*1940's.- Vista de l'exterior del local social del RCTB captada des del carrer Ganduxer. 

*1947.-A l'estiu d'aquell any, la primera dama argentina Eva Perón va visitar Barcelona i s'allotjava al Palau de Pedralbes. La revetlla de Sant Joan la va celebrar a les pistes del RCTB (Foto: Carlos Pérez de Rozas). 

Celebració nocturna d'un grup de directius i socis del club sota el passeig arbrat que separava les pistes de tennis

*1952.- Vista aèria de les pistes del RCTB al barri del Turó poc abans del seu trasllat a Pedralbes. (Font: Fons TAF / ANC).
1- Edifici Social 
2- Pistes de tennis
3- Carrer Ganduxer
4- Carrer Modolell
5- Carrer Johann Sebastian Bach
6- Via Augusta
7- Palau dels Comtes de Fíguls (Escola Virtèlia)
8- Pistes del RC Tennis Turó.


*1952.- Dues imatges més, captades a vol d'ocell, sobre les pistes de Ganduxer / Modolell en els seus últims anys de funcionament. (Font: TAF. Helicòpters /ANC)

Arribats els anys 1950's era clar que el complex del RCTB s'estava quedant petit i la projecció del club demandava més espai i disposar de més pistes que les set que hi havia a Ganduxer. A l'any 1951 es va optar per iniciar el trasllat a Pedralbes. El lloc escollit va ser els terrenys de Can Canet de la Riera prop de l'avinguda de Pedralbes (aleshores coneguda com Avenida de la Victoria).  La decisió no va ser ben rebuda per un important nombre de socis que van considerar el trasllat a una zona massa allunyada i es van donar de baixa. La davallada d'associats al club va ser de 753 a 342. No obstant això, la directiva presidida pel Comte de Godó va continuar endavant amb el projecte. S'hi va condicionar l'antic mas com a seu social i s'urbanitzà la zona. Allà el tennis català i espanyol obtindria aviat un important prestigi internacional. El nou complex seria seu del trofeu Comte de Godó i a partir dels anys 1960's de les eliminatòries de la Copa Davis, que van ser protagonistes de l'inici dels èxits de l'equip espanyol amb tennistes com Manolo Santana, Manuel Orantes, Josep Lluís Arilla i Joan Gisbert.