diumenge, 27 de març del 2011

MONUMENT AL GENERAL MOSCARDÓ. (1959-2004)


Dos detalls del monolit dedicat al general Moscardó que hi havia al costat de l'antic Palau d'Esports del carrer Lleida.

El 18 de juliol de 1959, coincidint amb el 23è. aniversari de l'Alzamiento Nacional, les autoritats franquistes van inaugurar davant de l'entrada del Palau Municipal d'Esports de Montjuïc a l'avinguda de la Tècnica (avui carrer de la Guàrdia Urbana), un monument en memòria del general José Moscardó Ituarte (1878-1956), famós per la defensa de l'Alcázar de Toledo durant la Guerra Civil. Posteriorment Moscardó havia estat Capità General de Catalunya i president del Comitè Olímpic espanyol.
L'alcalde Porcioles i el delegat d'esports Juan Antonio Samaranch van presidir l'acte d'inauguració  i s'encarregaren de fer els parlaments de rigor glossant la figura de Moscardó i la seva doble condició de patriota i esportista.
El monument era un simple monolit format per quatre blocs de pedra, obra de l'escultor José Maria Navarra, que duia insertada un efígie en bronze del militar envoltada per la Lauredada de San Fernando i una inscripció de dedicatòria. La inscripció va ser retirada el 1980 i tota la peça fou desmantellada l'any 2004 i guardada als magatzems municipals.