dijous, 30 d’octubre del 2014

CASA IGNASI SERRA (1876-1922)


*1890's.- La Casa Ignasi Serra, enquadrada en vermell a la cantonada de Plaça Catalunya amb la Rambla. (Foto: Àngel Toldrà Viazo).

La Casa Ignasi Serra, construïda el 1876 [1] segons un projecte de l'arquitecte Francesc de Paula del Villar (el mateix que començaria les obres del temple de la Sagrada Família abans que Gaudí se'n fes càrrec), s'enlairava sobre el solar de la cantonada entre la Rambla de Canaletes i l'inici del carrer Fontanella. El tram d'aquest últim carrer fins al Portal de l'Àngel quedaria després integrat a la de la plaça Catalunya i l'edifici passaria a formar part d'aquesta amb el número 23.
Era una construcció d'aparença exterior senzilla amb soterrani, baixos i quatre alçades amb una façana sense cap element característic més enllà de la secció arrodonida que, com a cinquena alçada, hi havia sobre el terrat al vèrtex de la cantonada.
Aquest immoble no tindria gaire història si als baixos, soterrani i primer pis no s'hi hagués instal·lat el Gran Cafè Restaurant Continental (desembre de 1884), que posteriorment va ser completat amb un hotel del mateix nom (juny de 1892) que ocupava la resta de les plantes de l'edifici i que fou el primer hotel de la Plaça Catalunya.
La Casa Ignasi Serra va desaparèixer l'any 1922 després de la compra de l'immoble per la Banca Arnús que va ampliar la seva seu de l'edifici veí del número 22

[1].- Permanyer, Lluís. Biografia de la Plaça Catalunya  Edicions La Campana 1995. Barcelona.