dissabte, 25 de febrer del 2012

CIRCO ESPAÑOL MODELO (1892-1893) i CIRCO TEATRO ESPAÑOL (1893-1907)

*1898.- Dues imatges de l'entrada al Circo Teatro Español, la silueta del qual es pot veure a la part dreta de les imatges. Al costat l'entrada al cafè.

El Circo Español Modelo va ser el primer local d'espectacles de la història del Paral.lel. Era situat a l'esplanada existent a la cruïlla entre el Paral·lel i el carrer Nou de la Rambla, al mateix lloc on després s'aixecaria el Teatre Español. El projecte original tenia forma elíptica de 26 x 18 metres amb una pista central de 6 metres de radi i fou edificat per l'arquitecte Francesc Mariné. Durant la seva construcció hi va haver dos morts. La d'un obrer que va morir a causa d'un accident laboral i la del propietari Josep Bosch i Pi, que en assabentar-se de la notícia va patir un infart de miocardi fulminant. El seu soci Manuel Suñer Sucarrats es va fer càrrec d'acabar les obres del local, que va obrir les seves portes el mes d'abril de 1892 amb l'actuació d'una companyia de circ dirigida per Cirilo Llop.
Al cap d'un any va canviar de nom i va de esdevenir Circo Teatro Español. Posteriorment es modificaria  l'estructura suprimint la pista central rodona i s'hi va construir un escenari. Tot el recinte era de fusta i tenia la forma d'un gran barracó d'unes dimensions de 34 x 24 metres.
En la seva primera etapa com a Circo Español Modelo el local va funcionar exclussivament com a circ. El gimnasta i atleta Cirilo Llop dirigia la companyia eqüestre, gimnàstica, acrobàtica i còmica que hi actuava de forma permanent amb localitats al preu de 50 cèntims. Entre els artistes que hi actuaren destacaven  Miss Leodiska i les seves cacatues ensinistrades, Freire i la gimnasta Mlle. Rougatti. També hi ha notícies de que hi varen actuar les germanes Sansoni, dues dones de gran corpulència i força que es desfeien amb facilitat de tota mena de lligadures i cadenes; i la funambulista Miss Zephora que entusiasmava el públic amb els seus arriscats exercicis. El 1894, coincidint amb el Centenari de Colom, s'hi va representar una pantomima sobre el descobriment de les Amèriques que va tenir un notable èxit entre la ciutadania.
Amb el pas dels anys, els espectacles de circ van anar reduint-se i cada cop s'hi programaven més espectacles teatrals, sarsueles i varietats. La companyia de teatre d'Enric Borràs va ser la primera en actuar-hi. També s'hi feien lluites de galls organitzades pel Cock-Pit Barcelonés.

*1896.- Programació d'espectacles teatrals del Circo Teatro Español i de baralles de galls.

Un incendi va destruir totalment aquell primer teatre del Paral·lel la matinada del dia 21 de maig de 1907. L'estructura de fusta va facilitar la propagació de les flames. Sobre les seves cendres s'hi va edificar tot seguit el Teatro Español, inaugurat el 1909.

*1907.- Extracte de la notícia apareguda La Vanguardia sobre l'incendi que va destruir totalment el local.*1907.- Dues imatges del Circo Teatro Español devastat per les flames. (Fotos: Merletti)


*1907.- Apunt de Nicanor Vázquez del Circo Teatro Español després de l'incendi que el va destruir.