MIQUEL BARCELONAUTA
Article elaborat en col·laboració amb ENRIC COMAS i PARER i VÍCTOR OLIVA
Entre els prohoms pioners de l'esport a Barcelona la figura de Miquel Gibert i Oliva (1842-1902) adquireix una especial rellevança quan ens referim als propietaris dels primers gimnasos establerts a la ciutat a les acaballes del segle XIX. En aquells temps, el fenòmen de l'esport i la seva pràctica tot just començaven a introduir-se entre la societat barcelonina.
El primer gimnàs de Gibert, situat al carrer de l'Arc de Sant Ramon del Call cantonada amb Marlet, prop de la Catedral, havia estat abans propietat d'Eusebi Ferrer i Mitayna, probablement el precursor d'aquest tipus d'establiments a la ciutat. Ferrer ja al 1878 havia establert el seu primer gimnàs en un soterrani del número 4 del Passatge del Crèdit. Al 1880 va traslladar-lo al barri del Call i poc després Miquel Gibert va comprar-lo. S'anunciava com una instal·lació higiènica, expressió que en aquells anys era com un sinònim de pulcritud, salubritat i de salut. L'altra nota que caracteritzava el gimnàs era que l'activitat que s'hi feia anava adreçada indistintament a ambdós sexes, amb horaris especials per a les senyores. S'hi podien trobar aparells gimnàstics fins aleshores desconeguts per la ciutadania, com politges, torns, paral·leles ortopèdiques, cordes per escalada, escales verticals i inclinades, etc.
Miquel Gibert era també gravador i això explica la meticulositat amb què presentava els aparells gimnàstics i les instal·lacions dels seus gimnasos a la publicitat de l'època.
El 9 de setembre de 1902 als 60 anys moria a Barcelona Miquel Gibert i Oliva. Els seus fills Miquel i Josep Gibert Pujol el succeiren en la direcció del gimnàs del carrer Roger de Llúria fins a la seva desaparició el 1919.
*1902.- Esquela de Miquel Gibert Oliva publicada al diari La Veu de Catalunya. (Font: ARCA)El gimnàs Gibert va tenir una estreta relació amb el món del futbol. Fou la seu del club X, que posteriorment es fusionaria amb l'Espanyol, i al 1906 s'hi van reunir els principals clubs catalans per constituir la Federació Catalana de Futbol.
___________
[1].- Llaverias, Amadeu. Los Deportes. Any 7 número 30, pàgina 470. Edició del dia 26 de juliol de 1903.