dissabte, 2 de juliol del 2016

SALÓ D'ACTES I SERVEIS DE L'OBRA SOCIAL DE LA CAIXA DE PENSIONS. Rosselló 161-163 (1931-1990's)

Agraïments a ENRIC COMAS i PARER, MIQUEL F. PACHA i MARIA JOSÉ GONZÁLEZ

L'any 1931 la Caja de Pensiones para la Vejez y de Ahorros (coneguda després popularment com La Caixa i convertida actualment en CaixaBank) va aixecar un edifici a la cantonada entre el carrer Rosselló i la placeta que s'estén davant la Facultat de Medicina de l'Hospital Clínic. Aquell solar havia estat ocupat a principis de segle pels tallers de la Foneria Solà.
El nou immoble, obra de l'arquitecte Francesc de Paula Quintana i Vidal (col·laborador d'Antoni Gaudí a la Sagrada Família), acollia les oficines de diversos serveis que l'obra social de l'entitat havia desenvolupat i també una àmplia sala d'actes on s'organitzaven representacions teatrals, festes organitzades pels propis treballadors de l'entitat i commemoracions diverses. Era just al costat de la Casa de Família Àngeles Mateu, que pertanyia també a l'obra social de la Caixa de Pensions. 

*1930's.- Una vista de l'edifici a la cantonada de Rosselló amb la placeta de davant de la Facultat de Medicina de l'Hospital Clínic.


Francesc de Paula Quintana i Vidal (1892-1966)

*1931.-  Seguici funebre pel carrer Casanova sortint del Clínic el dia 20 de novembre d'aquell any. A la part superior dreta es pot veure l'edifici de la Caixa (Foto: Josep Maria de Sagarra / ANC).

*1936.- Retall de premsa del mes de maig, que informa d'una representació teatral promoguda per l'associació de treballadors de la Caixa a la Sala d'Actes de Rosselló 163, poc abans de l'esclat de la Guerra Civil (Font: Hemeroteca la Vanguardia).

Acabada la Guerra Civil el local va continuar a mans de la Caixa que era la propietària d'una gran superfície de terreny en aquella illa. La Sala d'Actes del pis superior, que apareixia referenciada a la premsa com el saló-teatre de la Caixa, va ser objecte d'una reforma en profunditat a l'any 1955 projectada pel propi Quintana Vidal. Hi tenien lloc tota mena de manifestacions culturals i científiques. L'edifici acollia també una agència de la de la pròpia entitat que deixaria de funcionar quan, un cop enderrocada la Residència Àngeles Mateu, la Caixa va aixecar l'edifici d'habitatges de la cantonada Rosselló/Muntaner, davant del Col·legi Sant Miquel, i l'agència 811 va quedar instal·lada als seus baixos. 

*1944.- Retall de premsa sobre un acte religiós celebrat al saló-teatre de la Caixa de Pensions (Font: Hemeroteca la Vanguardia).

*1960.-  Aquell any la Sala d'Actes de la Caixa de Pensions va acollir l'atorgament dels premis del concurs de cinema amateur que organitzava el Centre Excursionista de Catalunya. (Font: Revista Gran Via. 18/6/1960).

*1962.- Vista aèria de l'edifici. (Foto: SACE).

*1964.- Imatge de l'actor José Suárez en un fotograma del film A tiro limpio (Francisco  Pérez-Dolz). Al fons es pot veure l'edifici de La Caixa de Pensions a la cruilla Rosselló/Casanova amb els jardinets de la Plaça Ferrer i Cajigal en primer terme. 

L'edifici seria finalment enderrocat i al seu lloc es va aixecar el nou bloc de les consultes externes de l'Hospital Clínic amb un jardí públic a l'interior de l'illa.

*2015.- Edifici de les consultes externes de l'Hospital Clinic que ocupa actualment l'espai on hi hagué la Sala d'Actes de La Caixa.