dissabte, 25 d’agost del 2012

EDIFICI D'HABITATGES. Avda. República Argentina 2.

 
 *1930's.- L'edifici de República Argentina 2 en el seu estat original al costat de l'església dels Josepets.
 
 
Comparació entre l'aspecte original de l'edifici (esquerra) i el seu estat actual (dreta).

Un altre exemple d'edifici escapçat és el del començament de l'Avinguda República Argentina, concretament al número 2 d'aquesta via, just quan comença a l'altra banda de l'església del Josepets i amb façana també a la plaça Lesseps.
L'edifici en qüestió, obra de l'arquitecte català Julià Maria Fossas i Martínez (1868-1945), va ser construit el 1921 i disposava de planta baixa més quatre alçades. Sembla que va ser durant la posguerra que va perdre la vistosa cúpula que coronava el vertix de la cruïlla, així com també alguns altres elements del terrat i la coberta.
Desconeixem amb detall la data aproximada en que es va produir aquesta amputació, però, en tot cas, els testimonis gràfics de què disposem ens porten a considerar que a cap a mitjans dels anys 1940's la cúpula ja havia desaparegut i s'hi va afegir un àtic, que va despersonalitzar considerablement el projecte inicial.
 
*1925.- L'edifici d'habitatges del número 2 de l'avinguda República Argentina amb la seva cúpula original.
 
*1961.- Una imatge captada des d'un lloc similar a l'anterior. La cúpula ja havia desaparegut i s'havia intervingut sobre el terrat de l'edifici.