dimarts, 14 d’agost del 2018

CALÇATS GÜELL. Rambla de Catalunya 3 (1963-2018)

 
 
 

Els orígens de la Sabateria Güell provenen de la vila gironina de Tortellà. Fou en aquest poble de la comarca de La Garrotxa on el 1833 va néixer aquesta empresa familiar dedicada a la fabricació artesana de calçat, especialment d'alta muntanya. Amb el temps incorporarien al negoci una segona botiga a Castellfollit de la Roca i el 1927 es van establir a Barcelona on van obrir una botiga especialitzada en sabateria masculina al número 16 del carrer de Sant Pau, prenent el relleu a l'antiga sabateria Subur. Els Güell van aconseguir aviat una selecta clientela entre la que hi figuraven artistes que actuaven al Liceu i toreros allotjats a l'Hotel Espanya del mateix carrer. La botiga va adquirir així un bon renom entre les families benestants per la qualitat emprada en la fabricació de les sabates.
Acabada la Guerra Civil, Francesc Güell va reactivar el negoci, que també oferia ja calçat femení i amb els anys varen obrir dues botigues més a la Ronda de Sant Antoni i una altra al carrer de Sants
El 1963 van decidir traslladar el centre neuràlgic del negoci a una nova botiga més cèntrica i allunyada dels carrers estrets del Raval. Van escollir un local als baixos de la Casa Ignasi Borràs que era la finca adjacent a la Casa Agustí Manaut, al començament de la Rambla de Catalunya, davant mateix del Teatre Barcelona. Era una botiga amb uns grans aparadors que va esdevenir un clàssic entre les botigues de sabates de la ciutat. 
 
*1963.- Anunci de l'obertura de la botiga principal de Calçats Guëll a la Rambla de Catalunya, publicat a l'edició de La Vanguardia del 22 de juny d'aquell any.  
  
*2010's.- L'interior de la botiga en els seus últims anys.
 
Després de quatre generacions amb els Güell al front del negoci, al 2018 la botiga de Rambla de Catalunya va aparèixer amb un rètol que anunciava el seu tancament per jubilació i liquidava les existències.  
De la Sabateria Güell ens quedarà sempre el record de l'agradable decoració de l'interior de la botiga, del bon tracte que dispensaven les seves treballadores i de la qualitat de les seves sabates.
 

*2018.- Cartell de liquidació per jubilació i punt final de Calçats Güell