dimecres, 4 de gener del 2017

PAVELLÓ NESTLÉ-LA LECHERA. Exposició de 1929. Montjuïc (1929-1930)

Agraïments a ELOY FC i FRANCISCO ARAUZ

 *1929.- Dibuix publicitari del Pavelló Nestlé-La Lechera. Al fons s'endevina la silueta del monestir del Poble Espanyol.
 
Un altre dels pavellons o estands d'empreses privades que van concòrrer a l'Exposició Internacional de 1929 va ser el que va presentar l'empresa suïssa Nestlé juntament amb La Lechera, marca que encapçalava les vendes de productes de llet condensada, competint amb d'altres marques de l'època com El Niño, la de l'anunci al terrat de la Casa Segura, o la catalana El Pagès
Henri Nestlé havia estat el fundador de l'empresa a Vevey (Suïssa) el 1866 i des de 1910 havia establert una fàbrica a la localitat cántabra de Penilla de Cayón on es fabricava la llet condensada per a tot el territori de l'Estat. La Lechera tenia a més a més la distinció de ser proveïdora de la Real Casa i el seu escut d'armes figurava en els pots de venda al públic.  
 
 
El petit edifici amb el què Nestlé va comparèixer a l'exposició era obra de l'arquitecte J.Maria Ros Vila. Presentava una clara orientació inspirada en l'art-decó i era situat darrera del pavelló alemany de Mies Van der Rohe, a l'avinguda Marquès de Comillas (avui rebatejada de Francesc Ferrer i Guàrdia) just a l'inici de la pujada que menava a l'entrada al Poble Espanyol.
Hi havia un petit cinema a l'aire lliure i un conjunt de figures mecàniques que feien de reclam per als visitants.
La instal.lació va ser desmuntada en acabar l'exposició a l'any següent. 
 
*1929.- Breu referència al pavelló al Diari Oficial de l'Exposició. (Font: Col·lecció Francisco Arauz)
 
*1929.- Emplaçament del pavelló (número 36) a la pujada cap al Poble Espanyol. (Font: Plànol de l'Exposició. Col·lecció Francisco Arauz)