diumenge, 16 de febrer del 2014

GRAN HOTEL INGLATERRA. Fontanella / Portal de l'Àngel. (1897-1917)



El 23 d'octubre de 1897 va ser inaugurat al número 18 del carrer Fontanella, fent cantonada amb el Portal de l'Àngel, el Gran Hotel Inglaterra. Ocupava pràcticament tot l'interior la Casa Manuel Baixeras que havia estat aixecada el 1875.
L'italià Ércole Cacciami era el propietari i promotor d'aquest hotel de 75 habitacions distribuïdes entre les quatre plantes de l'edifici. Les obres de reforma de l'edifici per instal.lar-hi l'hotel van anar a càrrec de l'arquitecte August Font. Tot i que l'establiment disposava d'ascensor, la qualitat de les estances, com era propi de l'època, era millor en els pisos més baixos de l'immoble, especialment el principal, mentre que les habitacions dels pisos superiors eren les més econòmiques. Segons la premsa de l'època [1] les instal·lacions de l'hotel comprenien una sala de lectura, una gran sala menjador amb capacitat per servir 80 coberts que es complementava amb quatre petits salons-menjador reservats. La llum elèctrica arribava a tots els racons de l'hotel.
Amb l'execució dels ultims enderrocs i l'alliberament i posterior urbanització del centre de la plaça Catalunya, l'hotel passaria a gaudir d'un emplaçament immillorable en un dels racons de la nova gran plaça de la ciutat. Això animà el propietari a millorar les instal·lacions i en una segona reforma els baixos de l'immoble foren adaptats per incorporar-hi un gran saló per a banquets amb capacitat per més de 250 persones.
El 1917 Cacciami va decidir deixar l'hotel de la plaça Catalunya per construir-ne un de nou al Passeig de Gràcia. Aquest nou hotel seria el Majestic Hotel Inglaterra, que com explica Lluís Permanyer [2], amb el temps va haver d'escurçar el seu nom perque es convertiria en el lloc predilecte dels falangistes per organitzar concentracions patriòtiques al crit de ¡¡¡ Gibraltar Español !!!

*1917.- Aquell any Ércole Cacciami va decidir abandonar el Gran Hotel Inglaterra de la plaça Catalunya per construir-ne un de nou al passeig de Gràcia. Amb el temps seria l'actual Hotel Majestic. (Font: Hemeroteca La Vanguardia. Edició del 4 de maig de 1917).


A partir de finals de 1917 el Gran Hotel Inglaterra de la Plaça Catalunya es convertiria en l'Hotel Bristol fins que el 1927 la Telefònica hi va construir el seu edifici central.

[1].- Diario de Barcelona. Edició del 24 d'octubre de 1897.
[2].- Permanyer, Lluís. Biografia de la Plaça Catalunya. Edicions La Campana. Barcelona. 1995