dilluns, 5 de desembre del 2016

LA MASCOTA. Gomes. Sant Ramon 1. (1923-1960's)

 
 
Si hi havia una botiga de preservatius al Barri Xino que es caracteritzava pels dibuixos que il·lustraven la seva original publicitat, era sens dubte La Mascota. La raó era ben senzilla, el dibuixant Ramon Ballester i Ferré (1890-1956) [1], col.laborador habitual als setmanaris satírics dels anys 1920's Papitu i La Tuies, n'era el seu propietari. Ambdues publicacions incorporaven sempre a les seves pàgines anuncis d'aquesta botiga de gomes.
 
*1920's.- Ramon Ballesté Ferré, fundador de La Mascota, fotografiat a la cantonada dels carrers Sant Pau i Sant Ramon. Al fons podem veure la botiga de gomes de la qual n'era propietari. (Foto propietat de Ramon Ballesté i Aragonés).
 
La Mascota era situada al començament del carrer de Sant Ramon després del final d'Espalter i a tocar de l'incombustible Bar Marsella de la cantonada amb Sant Pau. En aquesta zona els establiments dedicats als preservatius i els petits rètols que anunciaven gomas y lavajes eren a tocar l'un de l'altre com a complement preventiu a l'activitat de les cases de prostitució i al comerç carnal de carrer.
La publicitat de La Mascota, a banda dels seus dibuixos, destacava també per la contundència dels seus missatges. que asseguraven  que era la casa més acreditada del ram de la goma higiènica i que només es dedicava a la venda de gomes. Només unes ratlles més avall però,  aquesta exclusivitat calia posar-la en qüestió, quan el client comprovava que també s'hi servien polsims miraculosos i letals contra els petits insectes paràsits que s'instal·laven als baixos del personal més promiscu. En realitat s'hi venien també productes per a les prostitutes, com peres per lavatives i esponges per a l'higiene íntima.    

Emplaçament de La Mascota (Font: Institut Cartogràfic i Geológic de Catalunya)


*1920's.- Els dibuixos il·lustraven habitualment la publicitat de La Mascota i no hi faltaven els d'Opisso com el que reproduim aquí.
 
*1920's.- Un dels habituals anuncis de La Mascota que publicava el setmanari La Tuies.
 
 
Font: Galderich Piscolabis
 
Font: Joan Marc Albà Pagès
 
[1].- Recomanem especialment el magnífic blog dedicat a Ramon Ballesté i Ferré. que inclou excel·lent informació en àudio sobre La Mascota. El trobareu en aquest enllaç.