diumenge, 15 de març del 2015

REIXACH-CAMPANYÀ. Art religiós. Passeig de Gràcia 117. (1912-2014)


*1912.- La botiga a començaments del segle XX poc després de la seva obertura. (Foto: Barcelona Turística e Industrial)

*2014.- Una imatge de Reixach-Campanyà poc abans del seu tancament.

Els antecedents de l'empresa Reixach-Campanyà es remunten a finals del segle XIX. Va ser a l'any 1874 quan Josep Reixach i Vilas va obrir al costat de la catedral, als números 1 al 5 del desaparegut carrer de la Corribia, un taller d'escultura religiosa que va batejar amb el nom de  L'Artística. 
La seva vídua va continuar amb el negoci després de la mort de Reixach el 1896 i va ser al 1912 quan es va traslladar als Jardinets de Gràcia, als baixos del número 112 del passeig ampliant considerablement les instal·lacions i la superficie d'exposició, amb accés també des del carrer de la Riera de Sant Miquel. El 1923 la botiga i el negoci van passar a mans de Josep Campanyà i Ros, que va adquirir els drets de reproducció dels models dissenyats al taller. L'última propietària va ser Mireia Grisolia Riera, besnéta de Campanyà Ros.
Durant els seus més de cent anys d'existencia aquesta botiga va ser tot un referent a la ciutat en la comercialització d'escultures i quadres religiosos per esglésies, escoles i particulars. Un dels productes amb més sortida era la reproducció de la imatge del Nen Jesús que es venera a Betlém.
L'any 2014, va ser un dels molts comerços afectats per l'encariment dels lloguers que permetia la nova legalitat d'arrendaments urbans. Igual com poc abans havia passat amb els cinemes Casablanca o la Llibreria Roquer, els Jardinetes van perdre un tros de la seva història amb la desaparició d'aquest especial negoci. S'avançava un esglaó més cap a l'elitització d'un Passeig de Gràcia entregat ja sense miraments al turisme i als comerços de roba de luxe. Després del seu tancament els propietaris de Reixach-Campanyà van anunciar que buscarien un altre local al mateix barri de Gràcia.