diumenge, 10 de maig del 2015

PAPERERA TULIPA. (1920's-1930's)


*1931.- Paperera pública model tulipa al Parc de la Ciutadella, davant el monument al general Prim.

La celebració de l'Exposició Universal de 1929 a Barcelona, va plantejar el tema del civisme urbà i de la neteja als carrers. Igual que en altres ciutats europees era necessari establir un pla per mantenir nets els espais públics de la ciutat  i permetés que els nombrosos visitants estrangers que farien cap a Barcelona poguessin endur-se una bona impressió de l'estat dels seus carrers, places i jardins. Les primeres papereres públiques van ser instal·lades a Barcelona el 1928. La muntanya de Montjuïc, que acollia el certamen internacional va ser el focus principal d'actuació amb la instal·lació d'aquesta peça de mobiliari urbà que a molts barcelonisn se'ls feia encara estranya.
El model de paperera conegut com tulipa, format per un cilindre metàl·lic de barrers verticals paral·leles que s'obrien cap enfora a la part superior, va ser l'escollit. Se'n varen col·locar a totes les places i jardins més emblemàtics de la ciutat. La cultura social dels barcelonins en materia de neteja al carrer era encara poc desenvolupada. Molts papers i deixalles s'acumulaven al costat de les papereres, però fora d'elles, segons testimonien diversos articles publicats a la premsa local de l'època.


Paperera tulipa al Parc Güell (Font: Grup de FB del Barri del Carmel)


*1928-1929.- Fragments de dos articles publicats a La Vanguardia per Federico Jiménez Ruiz, en els que posa de manifest l'incivisme de molts barcelonins amb la netedat dels carrers i l'escassa o inadequada utilització de les papereres públiques. 

Moltes d'aquestes papereres varen romandre al carrer fins després de la Guerra Civil sense substitució, fins que es decidí utilitzar altres models més modestos i econòmics.
El model tulipa encara es fabrica en l'actualitat tot i que ja fa molts anys que va quedar erradicada dels espais públics barcelonins.

*1929.- Una paperera tulipa situada al costat de la desapareguda Font de l'Aurora als Jardinets de Gràcia

Un model actual de paperera tulipa fabricat per Industrias Fernández Rojas S.A.