dimarts, 25 d’abril del 2017

PUJADA DE FRAMENORS del final de la Rambla a la Muralla del Mar. (1834-1878)

Agraïments a ENRIC H. MARCH

La reforma i eixamplament de la Muralla del Mar, executada el 1834 per ordre del capità general Ramon de Meer y Kindelán, un militar espanyol d'origen flamenc famós per les seves victòries contra els carlins, va deixar a la ciutat un passeig enlairat sobre les aigües del port, que aviat seria ben acollit per la ciutadania com a lloc preferent de passeig i esbarjo.
En un dels extrems d'aquest passeig de la muralla, entre la plaça de Sant Sebastià i el Porxos de'n Xifré, s'estenia una rampa que hi permetia l'accés en un espai obert i airejat.
Molt diferent era l'accés des de l'altra banda de la muralla, tocant a les casernes de les Drassanes Reials situades al final de la Rambla. Allà hi havia també una pujada, molt més pronunciada que la de Sant Sebastià. En aquells temps, el tram final de la Rambla dedicat a Santa Mònica es veia interromput per les instal.lacions militars de les casernes de les Drassanes que s'estenien sobre l'actual Portal de la Pau on ara hi ha el monument a Colom. En realitat la pujada cap al passeig de la muralla del mar  s'enlairava entre les esmentades casernes i els antics espais ocupats per l'enderrocat Convent de Sant Francesc, altrament conegut com de Framenors.
 
 
*1870's.- Les primeres edificacions civils de la Muralla del Mar als espais que havia ocupat el desaparegut Convent de Sant Francesc. A l'esquerra el petit embarcador situat al final de la Rambla i al fons les naus de les Drassanes Reials. La pujada de Framenors era al final d'aquest tram girant cap a la dreta.

*1858.- Fragment del plànol traçat per Ramon Alabern on es veu el tram final de la Rambla i la connexió amb la Muralla del mar a través de la Pujada de Framenors (línia vermella). La línia verda assenyala el carrer Sota Muralla, que quedava lleugerament per sota. (Cliqueu sobre la imatge per ampliar-la) 
 
La rampa guanyava alçada per davant de l'actual edifici del Govern Militar i el seu inici coincidia també amb el punt de partida del carrer de Sota Muralla, que s'estenia mantenint el nivell de la Rambla i girava resseguint la part interior de la muralla del mar en paral·lel a l'actual passeig de Colom.
En aquell punt, ja tocant a mar, hi hagueren la Torre de les Puces i un petit embarcador on arribava gent en petites barques des dels grans vaixells que ancoraven al molls de la Barceloneta.
La rampa en qüestió era coneguda popularment com la Pujada de Framenors. Diuen els cronistes que era un espai freqüentat per militars, pispes i gent de mala vida, amics de tot l'aliè, que vagaven per la zona amb l'objectiu permanent de sorprendre als vianants  i robar-los.
Aquesta pujada juntament amb la Muralla del Mar foren enderrocats a partir de 1878 i fins a 1881 quan es va suprimir una part de la caserna militar de Drassanes per obrir-hi el Portal de la Pau i aixecar el monument a Cristòfol Colom.