divendres, 4 d’octubre del 2013

VELÒDROM DE SANTS. C. Rolanda (1926-1932)

Agraïments a FRANCISCO ARAUZ


*1927.- El Velòdrom de Sants el dia de la seva inauguració. (Font: Barcelona Atracción. Cliqueu sobre la imatge per engrandir-la)

A començaments del 1926 la Secció Ciclista de la Unió Esportiva Sants emprenia el projecte de construir un nou velòdrom al mateix barri. El del carrer Sant Jordi s'havia quedat petit i enxovat entre el bullici del mercat i les vies del tren i es van adquirir uns terrenys cap a la banda de Can Manteca tocant a Les Corts, just al costat de l'emplaçament del camp de futbol del carrer Galileu. 
La Unió Esportiva de Sants s'havia constituit a l'any 1922 en fusionar-se el FC Internacional, El Velo Club Sants i el Club Ciclista Nou Velòdrom. Amb l'objectiu de finançar la nova pista, la UE Sants va emetre bons que oscil·laven entre les 10 i les 1.000 pessetes de l'època. El velòdrom va quedar enllestit cap a finals d'any amb una corda de 250 metres, rectes de ciment i peraltats de fusta. La solemne inauguració es va produir el dia 5 de desembre de 1926. El recinte va quedar vinculat a la Volta Ciclista a Catalunya i va acollir importants proves ciclistes nacionals i internacionals. A la pelouse (espai central) d’aquest velòdrom s'hi disputaven habitualment partits de basquetbol.

*1926.- El 17 de gener La Vanguardia publicava aquest retall sobre l'inici de les obres del nou velòdrom i de la maqueta que, per iniciativa del president de l'entitat Francesc Maria Peris, s'exposava al públic per mostrar les característiques d'aquesta instal·lació ciclista.


*1927.- El Velòdrom de Sants (fletxa vermella) apareix en primer terme de la imatge. Al darrera (fletxa groga) el camp de futbol del carrer Galileu on jugava la Unió Esportiva Sants (Foto: Josep Gaspar. Cliqueu sobre la imatge per engrandir-la)
*1930's.- Emplaçament del Velòdrom de Sants sobre un planòl de l'època. La pista era situada a la zona de Can Manteca i s'hi accedia pel carrer Rolanda (actual Violant d'Hongria). (Font: Institut Cartogràfic de Catalunya)
*1926.- Finalment el 5 de desembre d'aquell any s'inaugurava oficialment el nou recinte ciclista (Font: Hemeroteca La Vanguardia).

La nova pista va funcionar fins al 1932, any que pot considerar-se com el de cloenda de la història del ciclisme en pista en recintes permanents a Barcelona. Va ser enderrocat a finals d'aquell any i caldria esperar fins a l'arribada del modern Velòdrom d'Horta, construit a l'abric dels Jocs Olímpics de 1992, per tornar a disposar d'un recinte estable, tot i que aquest modern velòdrom pateix d'una molt escassa utilització com és per tots conegut.

*1932.- Obres de desmuntatge de la pista del velòdrom.

*1932.- El Mundo Deportivo del dia 27 de novembre publicava aquesta notícia acompanyada d'una carta al director de l'ex campió ciclista Miquel Bover, en la que lamentava la desaparició ja irreversible del mític Velòdrom de Sants. (Cliqueu sobre la imatge per ampliar-la).