dimecres, 4 de novembre del 2015

MAGÍ VILARDELL. Tallers de Fusteria. Viladomat 85 (1900's-1960's)

Agraïments a EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ i MIQUEL F. PACHA.



Fill de la vila de Moià, Magí Vilardell i Bosch va ser un dels prohoms del negoci de la fusteria i l'ebenisteria. Cap a finals del segle XIX va obrir uns tallers al carrer Viladomat 85 cantonada amb Floridablanca que ben aviat van esdevenir un dels capdavanters de la indústria de la fusteria a Catalunya i Espanya amb sucursal a Madrid. 
Molts dels mobles, motllures, portes i marcs que van ornar les edificacions modernistes de la ciutat varen sortir d'aquells tallers que també van fabricar els revestiments de fusta del palau de Correus a l'inici de la Via Laietana. Però la producció dels tallers Vilardell no és limitva a la fusteria domèstica també s'hi construien vaixells i fins i tot xalets i a partir de 1912 van comercialitzar les populars pinces o agulles d'estendre la roba.




El 1924 Vilardell va demanar permís a l'ajuntament per convertir part de l'espai ocupat pels seus tallers en habitatge. El negoci tingué continuïtat en la persona de Magí Vilardell i Permanyer, el fill del fundador,  que va tenir cura de la gestió dels tallers durant els anys del franquisme fins arribar a la meitat la dècada dels 1960's.

*1912.- Aquell any Vilardell va fer una gran campanya publicitària sobre les agulles d'estendre la roba que també fabricava.



*1915.- Noticies de diverses construccions nàutiques executades als Tallers Vilardell. (Font: Hemeroteca La Vanguardia)

*1924.- Sol·licitud i plànol de la conversió en habitatge d'una part de l'antic taller.

*1933.- Emplaçaments del Tallers de Fusteria Vilardell en un plànol de l'època. (Font: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya)

*1962.- En aquells anys encara apareixien ofertes de treball a La Vanguardia.