dissabte, 18 de juliol del 2020

EDITORIAL ESPASA. Gran Via 579. (1886-1935)

Agraïments a VALENTÍ PONS TOUJOUSE

*1890's.- L'edifici de l'Editorial Espasa durant els seus primers anys. 

Fundada a l'any 1860 a Barcelona pels germans Pau i Josep Espasa i Anguera, aquesta editorial a la que al 1869 s'hi va adherir com a soci Manuel Salvat i Xivivell (un altre dels noms il·lustres vinculats al món editorial), va establir-se el 1886 en aquest elegant edifici obra de l'arquitecte Emili Sala Cortés i emplaçat al carrer de les Corts (Gran Via) entre Muntaner i Aribau. 
L'editorial de Josep Espasa va continuar fins el 1908 amb el nom comercial de José Espasa i posteriorment s'anomenaria Espasa e Hijos. La seva principal fita va ser la coneguda Enciclopèdia Espasa que va publicar inicialment entre 1905 i 1930 amb 72 volums als quals posteriorment s'hi anirien afegint diversos apèndix per actualitzar-la. 
El 1926 amb la fusió amb l'Editorial Calpe va passar a anomenar-se Espasa-Calpe i va continuar amb la seu social al mateix edifici. El 21 de gener de 1935 s'hi va declarar un incendi a la part posterior que al poc temps acabaria provocant la clausura de la seu social de l'editorial. 



*1935.- L'incendi que va afectar a l'Editorial Espasa. Els bombers actuen des del lateral de la Gran Via mentre una gran gernació contempla la columna de fum. (Foto: Carlos Pérez de Rozas)  

Malgrat haver quedat malmès per l'incendi de 1935, s'havia conservat la major part de l'estructura de l'edifici i, acabada la Guerra Civil, seria ocupat per diverses entitats i comerços després de ser sotmès a diverses reformes i remuntes, que van alterar totalment el seu aspecte original. Als anys 1940's hi hagué la Perruqueria Castany i posteriorment una agència de la Caja Hispana de Previsión.
A l'any 1960 s'hi va instal·lar el Casal Guixolenc, una entitat cultural que organitzava projeccions de cinema i ballades de sardanes davant de la mateixa seu social en plena Gran Via. En aquella mateixa dècada hi trobàvem l'entitat recreativa Foment Excursionista de Barcelona (1967), l'Acadèmia Alpe i el restaurant-boîte Tokio. Als anys 1990's el vell edifici seria definitivament enderrocat per construir-hi tot seguit un nou edifici.