diumenge, 26 de febrer del 2017

ESTUDI GENERAL DE BARCELONA (1538- 1715) i CASERNA DELS ESTUDIS (1715-1843)

*1563.- Fragment del plànol de Barcelona executat pel dibuixant flamenc Anton van den Wyngaerde. Sota el cercle vermell veiem l'edifici de l'Estudi General al capdamunt de la Rambla.
 
L'Estudi General com a institució docent que aplegava els ensenyaments superiors a Barcelona ja havia estat creat el 1450, gràcies a un privilegi del rei Alfons el Magnànim i després d'obtenir la butlla del papa Nicolau V. El primer edifici de l'Estudi General però, no es construí fins ben entrat el segle XVI gràcies a una col·lecta pública. El lloc escollit per aixecar-lo va ser a la part alta de la Rambla sobre l'espai que avui ocupen les Rambles de Canaletes i dels Estudis. El 18 d'octubre de 1536 va ser col·locada la primera pedra.
 
Dibuix que mostra l'edifici de l'Estudi General. Sobre la porta d'accés l'escut d'armes de Carles I i a la dreta les torres del Portal de Santa Anna. En primer terme el Pla dels Bergants que corresponia al final de la Rambla.
 
Aquarel·la del segle XIX que mostra la façana posterior de l'edifici dels Estudis (a la dreta) i les torres del Portal de Santa Anna.

La façana principal era encarada cap al mar davant de l'anomenat Pla dels Bergants, que posteriorment va passar a anomenar-se Pla de l'Estudi. Aquest lloc durant més de tres segles va ser el punt final de la Rambla. El cos posterior de l'edifici quedava molt a prop de la muralla i els laterals coincidien aproximadament  amb la confluència dels actuals carrers Canuda i Santa Anna, on aleshores hi havien les torres del Portal de Santa Anna, i per l'altra banda amb l'arrencada del carrer Tallers.
 
L'escut d'armes de Carles I que hi havia sobre la porta d'accés a l'Estudi General tal i com es conserva avui a l'edifici de la Universitat de Barcelona.
 
L'edifici era només de dues plantes, amb coberta a dues aigües i incloïa una capella. Sobre la façana principal hi havia l'escut d'armes del rei Carles I. Aquesta és l'única peça que encara es conserva actualment a la galeria del paraninf de l'edifici de la plaça Universitat. El director d'obres va ser Tomàs Barsa.
El centre no aconseguiria ser l'Estudi General de totes les disciplines fins al 1559 quan esdevé oficialment Universitat de l'Estudi General, autèntic precedent històric immediat de la futura Universitat de Barcelona.
La victòria de Felip V a la Guerra de Successió va comportar inicialment el trasllat dels Estudis de Filosofia, Cànons i Lleis a la nova Universitat de Cervera que el Borbó havia dissenyat com a universitat principal de Catalunya. Només romangueren inicialment Barcelona els estudis de Medicina i Gramàtica, que eren impartits pels Jesuïtes. El Duc de Berwick, a les ordres de Felip V, va ordenar tancar l'Estudi General el 1715. A partir del 1717 Cervera va centralitzar totes les disciplines i l'edifici del capdamunt de la Rambla, que ja havia perdut la seva funció universitària i docent, fou destinat a caserna de l'Exèrcit.
 
 
Dos gravats que mostren l'antic edifici de l'Estudi General quan ja feia funcions de Caserna Militar. El de sota durant la revolta del general Espartero.
 
Com a edifici militar va continuar actiu fins que el 1843 es va enderrocar per obrir-hi la porta d'Isabel II que es va mantindria fins a l'enderrocament de les muralles a la dècada següent.

CLUB DANTE / CLUB CASCADA. Dante Alighieri 124. (1960's-1980's)


Agraïments a MARIA JOSÉ GONZÁLEZ i al Grup de Facebook "BARRI DEL CARMEL"
 
 
 
Els Clubs DanteCascada situats al carrer de Dante Alighieri entre el passatge Xinxó i el carrer Serrallonga varen ser un dels centres més actius de la vida del barri del Carmel durant els anys 1960's i 1970's.
El trèvol de quatre fulles del seu logotip ens confirmava que el local formava part de la mateixa cadena, un conjunt de locals de ball promoguts per Pere Saus Garriga, que gestionava conjuntament el mític San Carlos Club de Gràcia, bressol de Sirex i Mustangs, i el Saló Verdi, a l'edifici que avui acull la popular multisala de cinema.
 
 
*1960's.- Els quatre locals (tres en realitat) de la cadena.
 
En realitat Dante i Cascada compartien el mateix local amb dues funcions diferents. Mentre el Dante era un concepte vinculat al ball discoteca orientat al jovent, Cascada era un club social on es podien celebrar les revetlles i reveillons de Cap d'Any així com cerimònies familiars com bateigs, comunions i fins i tot algun banquet de noces.
El Cascada feia honor al seu nom amb els jocs d'aigua i de llum que hi havien a l'interior de la sala i que eren molt del gust dels propietaris del local, que també n'havien instal·lat al San Carlos
El seu arrelament a la vida del barri va possibilitar que, malgrat els canvis socials que va comportar el trànsit de la dictadura a la democràcia el local sobrevisqués fins entrada la dècada dels 1980's.
 

 *1971.- El Cascada Club acollia els grans reveillons de l'últim dia de l'any

La crònica negra ciutadana també va deixar un trist i amarg record en aquest local, quan diumenge 12 de novembre de 1978, durant la celebració d'una festa organitzada per un  col·legi del barri, una discussió entre joves iniciada a l'interior va derivar en una baralla al carrer amb agressions d'arma blanca que causaren la mort a un jove de divuit anys i ferides de gravetat a un altre.
El local del número 124 del carrer Dante és ocupat avui per un dels molts basars regentats per xinesos que hi ha per tota la ciutat.