dilluns, 2 de juny del 2014

EFECTOS MILITARES MEDINA. Plaça del Teatre. (1850-2000's)

Juan Medina va fundar l'any 1850 un negoci dedicat a la comercialització de tota mena d'objectes relacionats amb la uniformitat militar. Posteriorment, va establir el seu taller, despatx i botiga en un racó de la plaça del Teatre tocant a la Rambla i a l'embocadura del carrer Escudellers. Després va obrir una sucursal a Madrid i va aconseguir ser el brodador oficial de la Casa Reial.

*1890's.- La botiga dels Medina a finals del segle XIX.  En el rètol s'hi llegeix Bordados y Equipos Militares. Hijas de J. Medina. En primer terme, a la dreta, el monument a Pitarra i al centre de la imatge la diligència de la Fonda Falcó. (Foto: Ángel Toldrà Viazo. Cliqueu sobre la imatge per ampliar-la)

Les filles van continuar el negoci a la mort del fundador i després va passar als néts, que eren els que el portaven durant els temps de la Segona República amb el nom comercial de Nietos de Juan Medina.
Efectos Militares Medina, com se la va conèixer en els seus ultims anys, va ser una botiga històrica que semblava no morir mai. Alla s'hi brodaven, arranjaven i recomponien uniformes militars de tota mena, dels tres exércits, de la guàrdia civil, de la legió, de les policies municipals i de qualsevol altre cos armat.
Els joves que complien el servei militar obligatori n'eren clients habituals. Allà s'hi podien trobar totes les insignies de la iconografia castrense, escuts, divises, galons, botons, etc. El 1972 es va jubilar l'últim descendent de la nissaga Medina. Fou aleshores quan es va plantejar la possibilitat de tancar el negoci, però les treballadores del taller van seguir i sis anys després, el 1978, van constituir-se en una cooperativa integrada exclusivament per dones. En aquells temps de la transició cap a la democracia també s'hi venien les recuperades o inventades banderes autonòmiques i el negoci va tenir un important repunt.
L'eliminacio de la mili obligatòria diuen que va significar un cop molt dur pel negoci de Casa Medina, però continuaven servint gènere a les policies locals i autonòmiques, també als col.leccionistes i fins i tot, en els últims anys, varen obrir una nova linia de negoci de roba esportiva vinculada a l'estètica militar. Finalment la botiga va tancar ja entrat el segle XXI.
Avui, la Societat Cooperativa Medina encara està operativa i ven els seus productes per internet.