dijous, 12 d’abril del 2012

CONVENT DE LES AGUSTINES PENEDIDES I ESGLÉSIA DE SANTA MARIA MAGDALENA. Aragó 121. (1872-1936)

*1909.- El convent de les Agustines Penedides després del saqueig de la Setmana Tràgica. A la part esquerra de la imatge es pot veure l'església de Santa Maria Magdalena i al fons la silueta de la Presó Model. (Foto: Ángel Toldrá Viazo)

La construcció d'aquest convent va iniciar-se a mitjans de la dècada dels 1860's al carrer Aragó, entre Comte Borrell i Viladomat. Va ser definitivament obert el 1872 i ocupat per la comunitat de les Monges Agustines Penedides.  Per la part del darrera, el solar del convent donava a la rasa ferroviària de l'actual avinguda de Roma, mentre que a la banda més pròxima al carrer Viladomat hi havia l'església dedicada a Santa Maria Magdalena.
Els fets de la Setmana Tràgica (1909) van castigar amb duresa l'edifici que fou saquejat i incendiat per les ires populars anticlericals. Només un any després va ser rehabilitat i les monges varen tornar a ocupar-lo.
La revolta popular antifeixista de juliol de 1936 va provocar novament la fugida de les religioses i l'ocupació del convent. L'església adjacent va ser enderrocada i l'edifici va deixar de ser un convent per fer funcions docents.
Acabada la Guerra Civil l'edifici fou reformat a fons i va acollir el Colegio Nacional Reyes Católicos, un equipament escolar públic inaugurat a l'octubre de 1941, que posteriorment, amb l'arribada de la democràcia, va convertir-se en l'actual CEIP Els Llorers.